Kaupunkiuutiset

Hyvää, rakastettavaa ja kaunista

Sain kustantajani Kirjapajan taholta pyynnön kirjoittaa hengellisen lahjakirjan. Tehtävä vaati pohdintaa: mitä sellaista kirjoittaisin, mikä sopisi erilaisille merkkipäivän viettäjille, mikä ilahduttaisi ja rohkaisisi. Sanojen määrä oli rajattu, niiden sisältö sitäkin tärkeämpi. Koin tehtävän haastavana. Se ei aluksi tuntunut sopivan minulle lainkaan. Lopulta löytyi ajatus, joka tuotti minulle iloa. Löysin raamatusta jakeen, joka antoi sisällön kirjalleni: ”Ajatelkaa kaikkea, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.” (Kirje filippiläisille 4:8.) Kirja sai nimen Taivaan hyvyyttä elämääsi.

Uutiset, joita media välittää ja joita monet meistä päivittäin seuraavat, ovat valtaosin raskaita ja kuormittavia. Alkaa surettaa, tulee turvaton ja masentunut olo. Silloin on viisasta ajatella hyviä asioita, joita myös on paljon. On hyvä muistaa kaikkea sitä turvaa ja apua, joita tähän asti olemme elämässämme kokeneet. Muistellessa mieli rauhoittuu ja turhat pelot väistyvät.

Aika ajoin on harmittanut, että olen käyttänyt paljon aikaa ja voimia murehtimiseen ja pelkäämiseen. Se ei ole auttanut eikä ratkaissut mitään. Sanotaan, että pitää varautua pahimpaan. ”Pessimisti ei pety.” Pelot toteutuvat kuitenkin harvoin silä tavoin kuin oletimme. Usein on käynyt paljon paremmin kuin uskoimmekaan, tosin toisinaan huonommin kuin pelkäsimme. Pelkääminen ei auttanut. Kun löydämme kiitosaiheita, luottamus apuun, jota voimme saada vahvistuu. Elämässä on varjopuolensa. Sitä ei pidä kieltää. Optimistinen asenne vaikeuksinekin keskellä saa voimansa rakkaudesta, uskosta ja toivosta. ”Ylistä Herraa, minun sieluni, älä unohda, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt.” (Psalmi 103:2.)

Ihmettelemme usein, miten aika kuluu nopeasti, ja kysymme, mihin se oikein meni. Aika ei kuitenkaan kulu kuin vanha vaate eikä se myöskään karkaa mihinkään. Aika on nyt. Meillä on tämä päivä ja hetki. Olen kuullut hätkähdyttävän väitteen, että elämme 60-prosenttisesti menneisyydessä, sen muistoissa, hyvissä ja huonoissa. Mietimme, mitä olisi pitänyt tehdä toisin tai takerrumme kaikkeen siihen, mikä oli ennen paremmin. Lisäksi elämme 30-prosenttisesti tulevaisuudessa, sen huolissa, peloissa ja toiveissa. Nykyhetkellä jää tilaa vain 10 %. En ole täysin vakuuttunut prosenteista, mutta sen uskon, että kannattaa keskittyä tähän päivään ja kiittää siitä. Silloin elämä ei jää elämättä. Saarnaajan kirjan luku 3 alkaa viisaalla muistutuksella: ”Kaikella on määrähetkensä, aikansa joka asialle taivaan alla.” On aika tarkistaa, mikä elämässä nyt on merkityksellistä.

Lahjakirjaan kuuluu kuvitus. Kun kirjoitin tekstiäni, minulla ei ollut tietoa kuvista. Tapasin valokuvaaja Annika Määttäsen vasta, kun kirja oli painossa. Tapaaminen oli riemullinen. Katselime elämää samoista näkökulmista. Kirjan taittaja oli valinnut Annikan runsaasta kuvavalikoimasta sopivat kuvat tekstin lomaan ja niinpä kirjasta tuli mielestäni kaunis kansikuvasta alkaen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset