Kaupunkiuutiset

Hyväntekeväisyyttä yli sadalla tapahtumalla

Turenkilaista Aila Mahlbergiä voi hyvällä syyllä kutsua hyväntekijäksi. Asusteliike Butik Ai-Lan yrittäjä järjestää lokakuussa kaksi hyväntekeväisyystilaisuutta. Hänen järjestäminään tilaisuuksien järjestysnumerot ovat 104:s ja 105:s!

Huikeaan tilaisuuksien määrään hän on päässyt systemaattisella vuosittaisella toiminnalla. 40-vuoden yrittäjäuran aikana se on vaatinut 3–4 tapahtumaa joka vuosi.

– Jäin 2,5 -vuotiaana sotaorvoksi, myös enoni kaatui sodassa. Perimmäiset juuret hyväntekeväisyyteen löytyvät varmasti sieltä, Aila Mahlberg itse toteaa halustaan auttaa yhteiskunnan heikko-osaisia.

Hän muistuttaa, ettei toimi hyväntekeväisyyden saralla yksin, vaan järjestelyt vaativat aina hyvän tiimin.

– Onneksi minulla on luotettava tukiryhmä, joka osallistuu monin eri tavoin tapahtumien järjestelyihin.

Vaatteet ovat kiinnostaneet aina pitkäaikaista yrittäjää, vaikka kaupallinen ura alkoi kirjakaupan puolella.

– Olin yhden Sokoksen kirjaosaston myyjänä. Sieltä silmäilin aina kaipauksella vaateosastolle. Seuraava askel olikin sitten aloittaa oma vaatealan yritys. Rakasta tätä työtä, Mahlberg sanoo naisten asusteiden keskellä Turengin liikkeessään.

Mahlberg on järjestänyt taustavoimineen erilaisia muotinäytöksiä, mikä on luonnollista alan yrittäjyyden ansiosta. Tapahtumien tuotoille on aina etsitty selkeä kohde.

– Se on perusperiaate, että saadut varat menevät varmasti perille. Itse pyrin olemaan äärimmäisen tasapuolinen. Sen vuoksi seuraan sitä, että kerätyt varat menevät juuri sinne, minne ne on alkujaan ajateltu.

Neljänkymmenen vuoden aikana kerätty rahapottia Aila Mahlberg ei ole koskaan laskenut yhteen, mutta kyse on yksinkertaisimmankin matematiikan mukaan erittäin merkittävästä kokonaissummasta.

– Markka-aikana suurin yksittäinen tuotto oli yli 10 000 markkaa. Euroaikana parhaat tuotot ovat olleet useita tuhansia, mutta eihän kaikki tilaisuudet ole samanlaisia taloudellisenkaan menestyksen osalta.

Mahlbergin auttamiskohteita ovat vanhukset, lapset ja nuoret sekä maanpuolustustyö. Nyt lokakuussa Hämeenlinnassa järjestettävän muotinäytöksen tuotto ohjataan Panssariprikaatin kirkollisen työn tueksi ja Turengin muotinäytöksen tuotto puolestaan Punainen sulka-keräyksen kautta nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Aikoinaan hankittiin muun muassa päiväkoteihin leluja ja vanhusten hoitolaitoksiin telkkareita. Televisio oli siihen aikaan vielä sellainen laite, jonka olemassaolo laitoksissa ei ollut suinkaan itsestäänselvyys.

Hämeenlinnan ja Turengin muotinäytöksissä esitellään nuoriso-, työ- ja juhlamuotia. Hämeenlinnassa alkutahdit näytökselle tarjoaa Urheilulinna oy. Turengin OP:n tiloissa viikkoa myöhemmin järjestettävässä näytöksessä nähdään todennäköisesti eri asusteita kuin Hämeenlinnassa.

– Uusia lähetyksiä saapuu tähän aikaan vuodesta koko ajan, Aila Mahlberg kertoo.

– Asusteet tulevat kotimaan vaatteiden lisäksi muun muassa Ranskasta, Saksasta ja Tanskasta. Kattaus on varmasti monipuolinen, Mahlberg vakuuttaa.

Hänen mukaansa muoti on nyt sporttista, värikästä ja suurikuvioista.

– Se on myös minimalistista.

Palokunnantalon muotinäytöksessä Hämeenlinnassa järjestetään myös leikkimielinen Huippumalli haussa -kisa, jonka tuomarina toimii tunnettu tv-kasvo Jone Nikula. Tapahtuman musiikista vastaa Panssarinyrkki Kimmo Kopran johdolla.

Butik Ai-Lan järjestämä hyväntekeväisyystapahtuma Hämeenlinnan Palokunnantalolla sunnuntaina 16.10. klo 14 ja Turengin OP:n tiloissa sunnuntaina 23.10. klo 14.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset