Kaupunkiuutiset

Hyvästä paikasta olisi harmi 
lähteä muualle haukkumaan

Vuodesta 1927 Hämeenlinnassa toimineen Poliisikoiralaitoksen sijoituspaikka-asia on tällä hetkellä täysin auki.

Ratkaisu sijoituspaikasta tulisi saada vuoden loppuun mennessä.

– Tällä hetkellä näyttää olevan kaksi vaihtoehtoa. Nämä tilat on peruskorjattava tai sitten laitokselle on jonnekin rakennettava uudet tilat. Toistaiseksi mitään muutakaan sijaintipaikkaa ei koululle ole osoitettu, Poliisikoiralaitoksen johtaja ylikomisario Pekka Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan nykyinen sijainti olisi toiminnan kannalta kaikin puolin oivallinen.

Hämeenlinna on valtakunnallisesti keskeisellä paikalla. Meillä on seitsemän hehtaaria rauhallista metsäistä maastoa parin kilometin päässä keskustasta. Lähinaapureita ei ole, joten koirien haukkukaan ei ketään häiritse.

Poliisiammattikorkeakoulun alainen Poliisikoiralaitos kouluttaa poliiseja kouluttamaan koiria. Jokainen koira ja isäntä saavat koulutuksensa Hämeenlinnassa.

– Annamme koulutuksen, ohjeet ja vinkkejä mutta suuri osa koiran koulutuksesta jää ohjaajan tehtäväksi työpaikalla ja kotona. Koulutus jatkuu koiran koko loppuelämän. Ohjaajan on pidettävä isännyys. Koulutuksessa opetamme ohjaajia lukemaan koiransa käytöstä.

Koira on yksi poliisin voimankäyttöväline, mutta tuossa ominaisuudessa poliisi joutuu käyttämään koiraa tänä päivänä hyvin harvoin. Sen sijaan viime vuonna poliisikoirat pelastivat 24 ihmishenkeä.

Poliisikoiralaitos hankkii, omistaa ja kouluttaa kaikki maan poliisikoirat. Poliisikoiria on Suomessa tällä hetkellä 278, koulutettuja ohjaajia 230. Virkakoiria on myös tullilla, puolustusvoimilla, Rikosseuraamusvirastolla ja Rajavartiolaitoksella.

– Vuosittain uusia poliisikoiraohjaajia valmistuu 12–15. Koirien suurempi määrä ohjaajiin verrattuna selittyy sillä, että osalla ohjaajista on kaksi koiraa. Toinen koira on yleensä vetäytymässä työstään ja toinen on kenties vielä nuori ja koulutuksen alussa.

Lisäksi meillä on projektikoiria, jotka ovat eräissä maaseutuoppilaitoksissa sijoitettuna. Oppilaat vastaavat perustottelevaisuuden opettamisesta, sosiaalistamisesta sekä jälki- ja henkilöhausta meidän ohjeidemme mukaan. Jos meidän koulutuksessamme olevista pennuista joku osoittautuu kykenemättömäksi poliisikoiran työhön, otamme projektikoirista jonkun tilalle eli ne ovat meidän reservejämme. Ostamme koiria myös yksityisistä kenneleistä. Kuka tahansa saa tarjota meille koiraa, mutta valintakriteerit ovat aika tiukat.

Koiran koulutus perustuu hajujen erotteluun. Esimerkiksi rahakoira tunnistaa seteleissä käytetyn painomusteen hajun, rahakoira voidaan kouluttaa tunnistamaan myös passeissa käytetyn painomusteen hajun. Räjähdekoira haistaa esimerkiksi aseöljyn tai ruudin.

Kokkosen mukaan koiran kaikki käyttömahdollisuuksia ei ole läheskään hyödynnetty. Poliisikoiralaitoksella tutkitaan koko ajan uusia käyttötapoja. Poliisikoiralaitoksella seurataan tiiviisti alan kansainvälistä kehitystä.

– Esimerkiksi Tanskassa poliisikoirat on koulutettu rikospaikkatutkintaan, jolloin ne etsivät hiuksia, verta tai spermaa. Suomessakin olemme selvittäneet tarvetta spermaa ilmaisevien korien käyttöön, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole koiria lähteneet tähän kouluttamaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset