Kaupunkiuutiset

Hyvinvointia joogasta

Hämeenlinnalainen joogaopettaja Heli Hietanen tarjoaa joulun alla yhteistyössä Joogakoulu Kajon kanssa Hope Ry -yhdistyksen tukemille lapsiperheille joogatunnin. Joulukuussa Hietanen pitää Joogakoulu Kajossa myös avoimia joogakursseja 5–10-vuotiaille lapsille, 11–16-vuotiaille nuorille sekä kaikenikäisille aikuisille.

– Kaupallisen joulun ostoshuumassa haluamme kiinnittää huomiota lasten kokonaisvaltaiseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, Hietanen sanoo.

2000-luvulla suomalaislasten ei tarvitse enää juuri kärsiä aineellisesta puutteesta, päinvastoin. Varttuakseen terveeksi ja hyvinvoivaksi aikuiseksi lapsi tarvitsee myös perheensä tai muun turvallisen aikuisen läsnäoloa, arvostusta ja rakkautta.

– Suomessa varhaiskasvatus ja koulutus ovat erittäin korkeatasoisia. Tuntuu kuitenkin, että arjen digitalisoituminen ja amerikkalaistunut elämäntyyli ovat luoneet meille henkisen tyhjiön. Kaikki pitää saada mahdollisimman helposti napinpainalluksella. Meillä ei ole juurikaan pitkäjänteisyyttä enää perehtyä asioihin ja nähdä vaivaa niiden eteen. Jatkuvassa kiireessä meillä ei tunnu myöskään olevan aikaa pysähtyä pohtimaan omaa toimintaamme ja sen seurauksia tai miettimään elämänarvojamme.

Digiaikakaudella TV, internet, videopelit, älypuhelimet, sosiaalinen media ja muut viestimet suoltavat valtavalla nopeudella suuren määrän tietoa lapsen tajuntaan. Ulkona liikkumisen sijaan lapsi saattaa vain istua sohvalla pelikonsolin ääressä.

Elämäntyyliin kuuluvat myös teollinen pikaruoka ja keinotekoiset virvoitusjuomat. Ylipainosta ja muista sokerin haittavaikutuksista joutuu pahimmillaan kärsimään koko aikuisiän.

– Rajoja ja rakkautta on vanha viisas ohjenuora lasten kasvattajille. Meidän aikuisten olisi tärkeää muistaa tämä myös omalta osaltamme, sillä esimerkin voimalla kasvattaminen on kaikkein tehokkainta. Tietoisuus omasta toiminnasta ja sen vaikutuksista on yleensä ensiaskel muutosten tekemiseen.

Jooga on aikuisten keskuudessa nykyään länsimaissa hyvin suosittu liikuntamuoto, joka on paljon enemmän kuin vain liikuntaa. Joogan filosofia tarjoaa nykyihmisille vuosituhansia vanhaa kokemusperäistä tietoutta terveydestä, mielen rauhoittamisesta ja itsetuntemuksesta.

Hietanen kokee itse saaneensa joogasta valtavasti terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä vaikutteita.

– Jooga antaa myös lapselle välineitä käsitellä omia tunteita ja mahdollisesti elinikäisiä taitoja mielen rauhoittamiseksi.

Hietanen on ollut mukana kouluttamassa lasten ja nuorten joogaopettajia. Koulutuksissa hän on nähnyt, kuinka lapsille suunnatut harjoitukset inspiroivat myös aikuisia avautumaan ja heittäytymään leikkimielisiksi.

– Joogaa ei voi suorittaa eikä siinä voi epäonnistua, se on pikemminkin jatkuvaa tutkimusmatkailua itseen ja siksi niin kiehtovaa.

Heli Hietasen vuodenvaihteen joogakurssit alkavat 17.12. Lisätietoja: www.joogasiemen.fi. Ilmoittautuminen ja tiedustelut: joogasiemen@gmail.com.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

23.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

24.9.2020