Kaupunkiuutiset

”Idea syntyi ruoka­harrastuksen myötä”

Hattulalainen Tastin perhe toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja hankki kaksi vuotta sitten lomakodin Italiasta, pienestä Agollan kylästä Marchen maakunnasta.

– Etsimme loma-asuntoa lämpimästä paikasta. Agollan kylästä löytyi sopivasti aurinkoa, luonnonrauhaa, kulttuurihistoriaa ja harrastusmahdollisuuksia, italialaiseen keittiöön mieltynyt Anssi Tast luettelee.

– Kukaan perheestämme ei osannut aluksi italiaa. Pienissä maalaiskylissä ei kuitenkaan pärjää pelkällä englannilla. Marche on maatalousaluetta, ei mitään massaturismialuetta, Anssi Tast kertoo.

Tastin perhe viettää loma-ajat Italian talossaan, ja italian kielitaitokin on karttunut pikkuhiljaa.

Viime syksynä Anssi Tast perusti Anemone Wine -nimisen verkkokaupan, joka tuo Marchen alueen herkkuja Suomeen. Kyseessä on suomalaisomistuksessa oleva, Italiassa toimiva perheyritys.

– Idea syntyi ruokaharrastuksen myötä. Aloitin viineistä. Nyt verkkokaupan kautta voi tilata myös tryffeleitä, Tast kertoo.

Persoonallisia luomuviinejä

Tastin verkkokauppa keskittyy Marchen alueen pientiloilla perinteisin viininviljelysmenetelmin tuotettuihin luomuviineihin.

– Viiniköynnökset kasvavat vuorten rinteillä. Viinitarhat ovat yleensä pieniä, noin 10–20 hehtaarin perheviljelmiä. Tuotantomäärät ovat niin pieniä, ettei viinejä saa tukkuliikkeistä tai suurista verkkokaupoista. Olen tutustunut tiloihin ja viljelijöihin henkilökohtaisesti. Pientilaviinit kuvastavat alueen persoonallista luonnetta, Tast juttelee.

– Morro d’Alban kylä Anconan kaupungin liepeillä on maailman Lacrima-kehto. Lacrima-rypäleistä valmistettua punaviiniä pidetään erityisesti tryffeleille sopivana täsmäviininä, Tast suosittelee.

Tastin suosikkiviini on Verdicchio di Matelica -rypäleistä valmistettu valkoviini.

– Viljelyssä ei käytetä torjunta-aineita. Viiniköynnökset harvennetaan, viini kerätään ja pullotetaan käsin. Viiniä ei suodateta, minkä vuoksi se on sakkaista. Kaikki tapahtuu käsityönä, jopa pullojen etiketit liimataan käsin.

Tryffeleitä suoraan vuorilta

Tastin verkkokauppa edustaa Suomessa italialaista Blue Mountain Truffles -yritystä, ja toimittaa tryffeleitä muutamiin huippuravintoloihin Helsingissä ja Tampereella. Asiakkaina on myös yksityishenkilöitä.

– Kauttamme voi tilata tuoreita, vuorilta kaivettuja, mustia ja valkoisia villitryffeleitä. Lajikkeet vaihtelevat satokauden mukaan. Nyt on maultaan miedoimpien mustien kesätryffeleiden aika.

Italiassa ei ole jokamiehenoikeuksia. Italialaisyritys omistaa suuren, tryffelirikkaan alueen ja käyttää keruuseen useita koirapartioita omilla maillaan.

– Kun tilaus tulee, etsintäpartiot lähtevät vuorille. Tryffelit punnitaan ja pakataan. Tilaus lähetetään iltalennolla Suomeen ja yritys kuljettaa sen asiakkaalle. Tryffelit toimitetaan aina 24 tunnin sisällä siitä, kun ne on kaivettu maan alta. Laatu on aivan huippua tuoreuden vuoksi. Edes Italiassa ei saa tämän tuoreempia tryffeleitä, Tast kehaisee.

Verkkokauppa myy pienimuotoisesti myös Marchen alueen oliiviöljyjä.

– Uusiksi tuotteiksi voisin ottaa vaikkapa muinaisviljalajikkeista valmistettuja pastoja, Tast suunnittelee.

– Verkkokauppa on vapaa-ajan harrastus. Suurin haaste toiminnan laajentamisessa on ajankäyttö, eläinlääkärinä toimiva Tast toteaa.

Lisätietoja: www.anemonewine.com

HIENOSTUNUTTA MAKUA. VALKOTRYFFELI (TUBER MAGNATUM PICO) ON ITALIAN ARVOKKAIN, ARVOSTETUIN JA AROMAATTISIN TRYFFELI. SIITÄ MAKSETAAN JOPA 3000 – 5000 EUROA KILOLTA.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

24.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

26.10.2020