fbpx
Kaupunkiuutiset

Elokuvissa: Markku Pölösen uutuusohjauksessa idyllistä jälleenrakennusta

Suomalaista sielunmaisemaa kuvaavan elokuvan pääparina nähdään Konsta Laakso ja Oona Airola (Hymyilevä mies).

Oma maa

Ohjaus Markku PölönenRooleissa Oona Airola, Konsta Laakso, Antti Virmavirta, Marjaana Maijala, Mika Nuojua, Hannu-Pekka Björkman, Sanna-Kaisa Palo, Marja Packalén

 

Tragedian kautta vauraan leipomoyrittäjäperheen tyttären Annin (Oona Airola) elämään tulee veljen sotakaveri Veikko (Konsta Laakso). Koko perhe suree, sillä veli jäi taistelutantereelle. Sieltä palasi vain Liinu-hevonen, jota Veikko hoiti. Annin vanhemmille Veikko on tukkijätkä, eikä hän ole kelvollinen vävy.

Rakastuneet nuoret avioituvat. He lähtevät Liinu mukanaan Pohjois-Karjalaan, jonne valtio on sotakorvauksena osoittanut sodassa vammautuneelle Veikolle kylmän tilan. Puuta kaadetaan, peltoa raivataan ja asumuksia rakennetaan. Naapurit auttavat. On onnea ja rakkautta, Anni ratsastaa Liinulla auringonlaskun aikaan. Veikko viettää jakson sotasairaalassa ja yhtenä kohtalokkaana iltana viina maistuu liialti.

Oma maa henkii sodan jälkeistä jälleenrakennuksen aikaa ja Suomi-Filmien tunnelmaa. Kenties liikaakin, sillä Oma maa sortuu kiiltokuvamaisuuteen ja lievään pitkäveteisyyteen, vaikka kaikki draaman ainekset olisivat käsillä. Ainoa sotatraumaa kantava on oikeastaan Liinu-hevonen. Oona Airola tekee hyvän roolin, mutta elokuvasta puuttuu rehellisen raivauksen, työn ja elämän tuntu.

 

* * *

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset