Kaupunkiuutiset

Ihalemmentien kulttuurimaisema sai tunnustuksen

Tapahtuma on osa hämeenlinnalaisten kulttuurilaitosten Lasten lauantai -tapahtumasarjaa, jota tarjotaan lukuvuoden jokaisena viikonloppuna. Kuvituskuva.

Parolan keskustasta vanhalle Tampereentielle soljuvan Ihalemmentien varrelta löytyy kauniita järvinäkymiä, maatilojen pihapiirejä, laitumia ja peltoaukeita. Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat valinneet Vuoden maisemateko -kilpailun voittajaksi viisi kohdetta. Yksi tänä toisena kilpailuvuotena palkituista on Ihalemmentien hoidettu kulttuurimaisema.

– Osallistujia tähän kilpailuun tuli ilmoituksilla ja tiedottamalla omia yhdistyksiämme, mutta kuka tahansa, joka kokee tehmeensä maisemateon, voi ilmoittautua osallistumaan, MKN Maisemapalveluiden maisemasuunnittelija Jutta Ahro kertoo.

– Tänä vuonna halusimme erityisesti palkita pitkäjänteistä talkootyötä ja sitä, että ihmiset vapaaehtoisesti haluavat pitää ympäristönsä siistinä ja antavat sillä tavalla esimerkkiä myös muille.

Etelä-Suomen maisemateot arvioitiin maisema-asiantuntijoiden tiimissä. Lopulliset valinnat vahvisti Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hallitus. Kilpailun voittajat saavat tunnustuksen lisäksi palkinnokseen Raiva-veitsen. Lisäksi Etelä-Suomen teot ovat ehdokkaina valtakunnallisessa kilpailussa, jossa koko Suomen voittaja valitaan joulukuussa 2016. Valinnan tekee Maa- ja kotitalousnaisten keskus yhdessä valtakunnallisen raadin kanssa.

Asiantuntijat kiittelivät Ihalemmentien alueella asuvien yhteistä ja vuodesta toiseen jatkuvaa työtä maisemanhoidossa. Maatilojen hyvin hoidetut pihat ja peltoaukeat kertovat elävästä maaseudusta. Vanhaa rakennuskantaa on kunnostettu ja uudisrakennukset on toteutettu perinteitä kunnioittaen. Laajat laitumet tuovat maisemaan ilmavuutta ja pitävät rannat avoimina.

Ihalemmentien ilmoittivat kilpailuun Hattulan maa- ja kotitalousnaiset.

– Maisema on muotoutunut tällaiseksi siitä syystä, että sukupolvet toisensa jälkeen ovat hoitaneet ympäristöään, Rita Wegélius Hattulan MKN:stä sanoo.

– Olemme myös hyvien kulkuyhteyksien varrella ja maatalous on säilynyt elivoimaisena. Monilla huonojen teiden takana olevilla alueilla saattaa yksi viljelijä hoitaa kaikkia peltoja, eikä sellaisissa tilanteissa jää aikaa pihapiirien kunnostamiseen.

Leimallista Ihalemmentielle on myös Lehijärven läheisyys.

– Usein vedet ovat pusikoiden takana ja niitä näkevät vain mökkeilijät, mutta laiduntavat eläimet pitävät huolen siitä, että rannat ovat avoimina.

– Minusta on aika hullua, että jos metsänomistaja haluaa hakata rantaan saakka, niin tarvitaan maisematyölupa ja se maksaa. En oikein ymmärrä lainsäätäjien asennetta tässä. Täällä meillä on uskallettu tuoda järveä näkyvíin ja se näkyy tielle monessa paikassa.

Muita Etelä-Suomen maisematekoja olivat kerrostalopihan kunnostus Ruokolahdella, kotiseututalon kunnostus Iitissä, Missä on meidän voimalaitos -hanke Sastamalassa ja Alijärven rannan maisemanhoito Padasjoella.

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen ruuan, maaseutumaiseman ja yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö sekä yksi maan suurimmista naisjärjestöistä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset