Kaupunkiuutiset

Ihminen byrokratian armoilla

I, Daniel Blake

Ohjaaja Ken Loach

Rooleissa Dave Johns, Haley Squires

Brittiohjaaja Ken Loachin Kultaisella palmulla palkittu I, Daniel Blake antaa äänen vähäosaisille. Teema on tuttu ohjaajalle, sillä 80-vuotias Loach on tunnettu sosiaalisia kysymyksiä käsittelevistä elokuvistaan.

Elokuvassa 59-vuotias puuseppä Daniel Blake (Dave Johns) saa sydänkohtauksen ja joutuu jättämään työnsä. Koska lääkäri on kieltänyt työnteon, Danielin on haettava sairauspäivärahaa. Tämän arviointi on ulkoistettu, eikä päivärahaa myönnetä. Daniel on vanhan kansan mies, joka on tottunut tulemaan toimeen omillaan ja on puuttunut epäoikeudenmukaisuuksiin. Nyt häntä pompotellaan nykybyrokratian viidakossa. Samalla Daniel tutustuu romahtamaisillaan olevaan yksihuoltaja Katieen (Haley Squares), jota hän yrittää auttaa.

Daniel sinnikkyys työvoimatoimistossa, tuntien jonotus puhelimissa ja leipäjonossa, tietokoneen käytön opettelu ja tylyttävät virkailijat johtavat lopulta anarkiaan ja syvenevään suruun ja pettymykseen, mutta periksi hän ei anna. Stand up -koomikko Dave Johns tekee vahvan roolin Danielina. Hän tuo henkilöhahmoon myös lämpöä, sillä Daniel on aina valmis auttamaan muita ja juuri siksi, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, I, Daniel Blake antaa uskoa ihmisyyteen.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset