fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Ihmisen vikasietotila

Näin hyvää ystävääni pitkästä aikaa. Muutaman tunnin kestäneen tapaamisen päätteeksi iloitsin lähestyvästä reissusta, jonne olemme lähdössä isommalla porukalla – mukana myös tämä ystäväni.

“Kyllä tässä jo vähän lomaa kaipaakin, ettei mene pata ihan jumiin”, totesin minä.

“Eiköhän siellä reissussakin meillä ehdi mennä pata jumiin – toisiimme”, totesi hän. Ja poistui paikalta.

Näemme nykyään varsin harvoin. Onko vajaan viikon reissu tosiaan liikaa toisen pärstää, vaikka olemme takavuosina opiskeluaika asuneet pari vuotta kämppiksinäkin?

Tai ehkä se on sitä juurikin siksi.

 

Samalle reissulle on lähdössä myös toinen hyvä ystäväni. Hänen kanssaan sananvaihtomme vuosia sitten eräissä uudenvuoden juhlissa oli läpi illan sitä luokkaa, että meidät vain puoliksi tunteneen vieraan oli kuiskutellen kyseltävä varovasti muilta, ovatko nämä kaksi todella näin pahoissa riidoissa keskenään ja kuka heidät päästi samaan häkkiin – tai siis mökkiin.

Emmehän me missään riidoissa olleet. Orastavana signaalina tästä voisi pitää muun muassa sitä, että olin bestmanina tämän herran häissä.

Mutta kuten tosiystävyydestä tiedämme: v*ttuilu on välittämistä.

 

Tosin enää en tiedä, onko näin. Ainakaan jos vilkaisee sosiaaliseen mediaan.

Meno siellä on äitynyt aika ajoin hurjaksi. Ihmiset latovat toisilleen aivan järkyttävää tekstiä, ja ihan omalla nimellään ja naamallaan. Tuntuu, että ei ole väliä, onko titteli kansanedustaja, professori tai kapellimestari. Samaa p*skaa lävähtää joka tuutista.

Monesti huomaa miettivänsä, olisiko näillä ihmisillä pokkaa sanoa tätä samaa toisille päin pläsiä kaduilla, kahviloissa tai työpaikoilla? Olen elänyt toivossa, että ei, mutta välillä tuntuu, alkaako suomeksi sanottuna v*ttumainen käytös valua some-tileiltä myös tosielämään.

Mene ja tiedä, mutta tuntuu, että ennen jonkinlaisella itsehillinnällä ja hyvällä käytöksellä oli kuitenkin jotain väliä. Totuus huudettiin sitten kodin yksinäisyydessä seinille nyrkkiä puiden.

 

Virheetöntä ihmistä ei olekaan, toisissa vain virheitä on enemmän.

Siitä huolimatta, koetetaan olla kiehumatta yli ja levitetään mieluummin iloa. Hymy saa tarttua – myös näin huolestuttavan rokotevastaisuuden aikoina.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset