Kaupunkiuutiset

Ihmishahmot tunteiden näyttämöinä

Taiteilijat Tuomo Nevalainen (s. 1981), Matti Vainio (s. 1978) ja Kari Vehosalo (s. 1982) kuvaavat taiteessaan olemassaolon kerroksellisuutta. Ryhmän Aineenvaihdunta-näyttely GalleriaKONEessa sisältää maalauksia, piirustuksia ja sekatekniikalla toteutettuja teoksia, joissa taiteilijat tutkivat ihmisyyttä, yksilön ja yhteiskunnan sekä normien ja halujen välistä ristiriitaa.

– Käsittelemme samoja teemoja, mutta jokainen meistä puhuu omalla kielellä, omalla taiteen tyylillä, Kari Vehosalo sanoo.

– Vähän samaan tapaan, kuin eri murteet, Matti Vainio täsmentää.

Nevalaisen, Vainion ja Vehosalon taide on vahvasti yhteydessä ruumiillisuuteen, mutta sillä on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus.

– Tutkimme todellisuuden ja ympäröivän yhteiskunnan valtarakenteita. Teoksissamme on yhteiskuntakriittinen ote, vaikkemme otakaan kantaa päivänpolitiikkaan, Vainio kuvailee.

Kolme ihmis­kuvaajaa kohtasi

Taiteilijakaverukset tapasivat koulutuksen myötä. Nevalainen ja Vehosalo valmistuivat kuvataiteilijoiksi Lahden ammattikorkeakoulun Taideinstituutista vuonna 2008. Vainio valmistui Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta. Vainio ja Vehosalo opiskelivat myös Aalto-yliopistossa, mistä Vehosalo valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2010 ja Vainio vuonna 2013.

Taiteilijakolmikosta kaikkien teoksissa esiintyy ihmisfiguureita, Vehosalolla esittävimpinä, Nevalaisella ekspressiivisimpinä. Kolmikon teoksissa on myös psykologista sisältöä.

– Ihmishahmo toimii näyttämönä tunteille, Vehosalo toteaa.

– Teoksemme luovat keskinäistä aineenvaihduntaa, rikastuttavaa vuorovaikutusta. Näin syntyi visuaalisesti ja emotionaalisesti rikas kokonaisuus.

Nevalaisen, Vainion ja Vehosalon Aineenvaihdunta-näyttely on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 1.9. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

27.9.2020