Kaupunkiuutiset

Ihmistä ei auta kukaan

Sisäilmaongelmat sairastuttavat vuosittain tuhansia suomalaisia. Huonolle sisäilmalle altistuu liki miljoona ihmistä. Tästä huolimatta apua annetaan vain huonokuntoisille rakennuksille. Altistuneesta ja sairastuneesta ihmisestä kukaan ei ota kokonaisvastuuta.

– Rakennuksista kyllä puhutaan, mutta ei sairastuneista ihmisistä, työterveyslääketieteen professori Tuula Putus tiivistää maailman laajuiseksi paisuneen ongelman ytimen.

– Oikeuksiensa puolesta taistelevan pitäisi olla terve ja hyväkuntoinen. Sairastuneet eivät sitä ole, professori kritisoi nykymenoa.

Professori Putus oli mukana Hengitysliiton organisoimalla sisäilmakiertueella, joka päättyi maanantaina Hämeenlinnaan. Kiertue risteili ympäri Suomen erikokoisissa kunnissa. Liiton edustajat keskustelivat aiheesta Hämeenlinnan kaupungin edustajien kanssa ja järjestivät yleisötilaisuuden. Sisäilma- ja homeongelmat ovat arkipäivää myös Hämeenlinnassa.

Hengitysliiton jäsenyhdistys Kanta-Hämeen Hengitys on omassa toiminnassaan huomioinut jo pitkään sisäilmaongelmaiset. Asia korostuu yhdistyksen parhaillaan kaupungin keskustaan rakennuttamassa vuokrakerrostalossa. Rakentajalta edellytetään erityistä tarkkuutta terveen talon kriteerien noudattamisessa.

Suomessa ongelmia on eniten kuntien omistamissa koulu- ja päiväkotikiinteistöissä, joissa altistujina ovat lapset. Aikuiset työntekijät ovat samassa tilanteessa.

– Työterveys huolehtii aikuisista sairaudenhoidon osalta, mutta lapsista ei kanna huolto muut kuin vanhemmat. Aikuisilla pitää olla enemmän vastuuta tulevista sukupolvista, professori liki parahtaa oman hätähuutonsa.

Hän sanoo vastuun katoavan virkamiespallotteluun, jossa kukaan ei ota kantaakseen vastuuta syntyneestä tilanteesta.

– Meillä on neuvolaa, kouluterveydenhuoltoa, työterveyshoitoa ja kaikkien saatavilla olevaa perusterveydenhuoltoa. Kenen vastuulle altistuvat lapset kuuluvat? Tällä hetkellä ei kenenkään, professori Putus äimistelee nykymenoa. Hänen mukaansa eri osapuolten kesken ei ole kelvollista keskusteluyhteyttä –vastuun pompotteluyhteys toki on.

Kunnallisella terveysvalvonnalla on iso rooli sisäilmaongelmien kynnyskysymyksissä, mutta valvonta on työterveysprofessorin mukaan ajettu kautta valtakunnan niin suuren työtaakan alle, etteivät resurssit enää riitä asiantilan korjaamiseen.

Menee terveys, rahat ja koti

Pahimmillaan sairastunut ihminen menettää terveytensä ohella kotinsa, työkykynsä ja sosiaaliturvansa.

Janakkalalainen Minna Halonen järkyttyi perheineen vuonna 2005. Kerrostalo oli varioitunut pahoin sädesienestä ja homeesta. Koko talo joutui asumiskieltoon, perhe menetti samalla kaikki säästönsä. Halonen sairastui useaksi vuodeksi, perhe joutui muuttamaan toisaalle, työnteko keskeytyi.

– Itselläni oli jatkuvasti toistuvia poskiontelo-, silmä-, korva- ja keuhkotulehduksia, päälle kolmoishermotulehduksia. Sairastelu kesti seitsemän vuotta. Nyt olen oireeton, jos en altistu. Työnikin joudutaan suunnittelemaan sairauden mukaan, Minna Halonen kertoo.

Hän vetää nykyisin Kanta-Hämeen alueella homealtistuneiden vertaisryhmää.

– Omalla kohdallani pahin järkytys oli se, että sosiaaliviranomaisia myöten kaikki viranomaistahot vastasivat, ettei asia kuulu heille, Halonen selvittää.

Häntä äimistyttää myös se, että edelleenkin osa home- ja sisäilmaepäilystä tietoisesti peitellään.

Hengitysliiton suunnittelija Katri Nokela selvitti sisäilmaongelmia valtakunnallisesti.

– Minna Halosen saama vastaus sosiaalipuolelta on tyypillinen–kukaan ei auta ihmistä, Nokela sanoo kartoitustyönsä perusteella.

Osalle sairastuneista tilanne voi kehittyä koko elämän mittaiseksi katastrofiksi. Home voi viedä kodin, työkyvyn ja omaisuuden.

– On tapauksia, joissa ihmiset ovat pakotettuja muuttamaan iäkkäiden vanhempien, muiden sukulaisten luokse, kesämökille ja jopa telttaan. Osa maksaa kalliita takuuvuokria, eikä silti voi asua uudessakaan asunnossa. Talous menee kuralle, eikä kukaan auta,

Professori Tuula Putus vertaa homeongelmaista taloa tulipalotilanteeseen.

– Tulipalossa kaikki rakennuksessa olevat ihmiset pelastetaan ensimmäiseksi. Sisäilmaongelmissa painivassa rakennuksessa ihmiset jatkavat elämistä ja olemista mahdollisesti vuosikausia. Kukaan ei ota vastuuta altistustuvasta ja mahdollisesti sairastuvasta ihmisestä. Tämä on vastuutonta!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset