Kaupunkiuutiset

Iisakin mitta on täysi

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) on täysin kyllästynyt nykyiseen hämeenlinnalaiseen tapaan tehdä kunnallispolitiikkaa. Syyttävä sormi osoittaa laajemmin Pro Hämeenlinna -koalitiota, tarkemmin sihdattuna perussuomalaisia.

– En enää käännä toista poskea tai tarjoa selkää puukolle. Isken jatkossa samalla mitalla takaisin. Olen tympääntynyt myös siihen moraalittomuuteen, millä tavoin ihmiset toimivat toisaalta julkisuudessa yhteiskunnan päättäjinä, toisaalta omassa elämässään.

Yksi sietokyvyn virstanpylväs koettiin äskettäin, kun kaupungin virkamies jätti kaupunginjohtajalle työsuojeluilmoituksen koskien kaupunginhallitukseen kuuluvien poliitikkojen toimintaa.

Kiemunki sanoo jo esittäneensä valtuuston puolueryhmien johtohenkilöille olevansa valmis luopumaan valtuuston puheenjohtajuudesta, jos ”koko ajan virkamiehiä kiusaavat ja kulisseissa juonittelevat henkilöt vaihtuvat kaupunginhallituksessa ja saadaan työskentely valtuustosopimuksen edellyttämälle tasolle”.

Vaihtuvuus kaupunginhallituksessa koskee Kiemungin papereissa käytännössä Kari Ilkkalaa ja Lulu Rannetta.

”Moraalittomuutta omissa toimissa”

– Henkilökohtaiset kaunat, oman henkilökohtaisen edun tavoittelu sekä virkamiesten että toisin ajattelevien luottamushenkilöiden jatkuva ajojahti eivät mielestäni kuulu tämän päivän politiikkaan. Hämeenlinnassa näyttää kuuluvan, Kiemunki tiivistää tuntemuksensa.

Henkilökohtaisen edun tavoittelun ja moraalittomuuden hän sanoo tiivistyvän esimerkiksi Lulu Ranteen toimintavoissa.

– Julkisuudessa luodaan kuvaa moraalisesta päätöksenteosta. Lakiin vedotaan joka käänteessä. Samaan aikaan hän yrittää rahoittaa eduskuntavaalikampanjansa vaatimalla lasten elatusmaksujen huimaa korotusta ex-aviomieheltään. Ranne on hakenut hoitovapaata ensi huhtikuun loppuun, eli käytännössä eduskuntavaaleihin saakka. Käräjäoikeuskin totesi päätöksessään, ”ettei hoitovapaalle jäämistä voi ajatella rahoitettavaksi siten, että aikaisemmasta avioliitosta olevien lasten toisen vanhemman elatusapuja korotetaan.

Käräjäoikeus toteaa, että haetun hoitovapaan kesto viittaa Lulu Ranteen toiveeseen päästä eduskuntaan.” (Kursiiviteksti käräjäoikeuden ratkaisusta.) Ranne on ilmoittanut valittavansa käräjäoikeuden päätöksestä.

– Kun Lulu Ranne väittää oikeudessa taloudellisten etujen saamiseksi, ettei asu yhdessä nykyisen aviomiehensä kanssa, minun moraalikäsitykset ovat enemmän kuin koetuksella. Nimittäin hänhän asuu yhteistaloudessa nykyisen miehensä kanssa.

– Tämä jos mikä on mielestäni moraalittomuutta, josta kaikkia Hämeenlinnan muita politiikan toimijoita ja viranhaltijoita toistuvasti syytetään. Nyt riitti.

– On muitakin tapauksia, joissa moraalittomasti on haettu myös omaa etua. Ilkkala masinoi taloyhtiönsä hakemaan kaupungin veronmaksajilta satojen tuhansien eurojen korvauksia täysin päättömällä oikeusjutulla. Tai sitten on haluttu hankaloittaa tietyn ihmisen elämää. Sitten kun ne menevät oikeusprosessin läpi, joka kerta kiistoja synnyttäneet ovat hävinneet 100–0, Kiemunki avaa oman ”linjamuutoksensa” taustoja.

– Valitukset kohdistuvat selvästi tiettyihin ihmisiin tai ryhmiin. Jotakin toista ihmistä koskevat päätökset menevät kivutta läpi, vaikka asia on sama. Tämäkin on mielestäni moraalittomuutta ja ajojahtia.

Kritiikin kritiikkiä

Iisakki Kiemungin mielestä muut puolueet ja niiden edusmiehet ovat tähän saakka ottaneet varsin maltillisesti vastaan kaiken ”sen paskan”, mitä jatkuvasti sekä julkisuudessa että kulisseissa päälle kaadetaan, oletuksella, että jossakin vaiheessa päästään asialliseen keskusteluyhteyteen.

– Ei ole päästy, toivo on mennyt. Vaalikausi on ollut tähän saakka sitä mitä pelättiin.

Valtuuston puheenjohtaja sanoo kokevansa myös julkisuudelta piilossa tapahtuvan politiikan teon olevan säännönmukaisesti pelaamista, ei todellista kaupunkilaisten eduksi tehtävää työtä.

– Valtuustosopimus on olemassa, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Ei meno tästä odottamalla parane. Kun kuorma käy liian raskaaksi kantaa, jotakin on tehtävä.

Iisakki Kiemungin mielestä on käsittämätöntä, että jos joku demokraattisesti tehty päätös ei tiettyjä henkilöitä miellytä, niin siitä seuraa valituskierros, jonkin sortin tutkinta tai muu yritys hankkeiden kampittamiseksi.

– Tähän liittyy myös virkamiesten tekemisten jatkuva syynääminen ja julkinen panettelu. Yksikään yksityinen työnantaja ei Suomessa mene julkisesti haukkumaan työntekijöitään. Siitähän se meteli nousisi.

– Hämeenlinnan kaupungissa kuitenkin näin tapahtuu. Kaupunginhallitus on samassa roolissa kuin työnantaja yrityksessä. Tässä kaupungissa mollataan toistuvasti omaa porukkaa. Kritisoida voi ja pitääkin tarpeen vaatiessa, mutta ei henkilöön menevästi ja toistuvasti julkisilla haukuilla.

– Käänteisesti on sitten päinvastoin. Näitä kriitikkoja ei saa kritisoida. Tietyntasoisella julkisella ja myös piilopelottelulla kritiikin kritiikki on vaiennettu. Tämä peli siis minulle riitti. En aio enää olla hiljaa, vaikka olen kohtuullisen varma, että tämäkin haastattelu poikii lisää tutkintapyyntöjä ja kanteluita.

Mennyt on maine

Iisakki Kiemunki on profiloitunut suorasanaiseksi poliittiseksi päättäjäksi, joka myös vastaa julkisista sanomisistaan. Hän myös sanoo aika usein. Mutta siitä hän ei pidä, että kaupungin ”politiikan ytimessä toimivat vuotavat säännöllisesti luottamuksellisia asioita ulkopuolisille, ja siitä, että toimitaan kaupungin etujen vastaisesti”.

– Kun yrittäjä haluaa investoida Hämeenlinnaan, ei ole järkeä yrittää kampittaa yrittäjää kaiken mahdollisin keinoin. Eikä tämä todellakaan koske vain Sunny Car Centeriä.

SCC on tapaus, joka on kaupungin omien poliitikkojen ansiosta saanut valtavasti kielteistä julkisuutta. Kiemungin mukaan kaupungin mainetta on ryvetetty muutenkin täysin tarkoitushakuisesti Hämeenlinnan rajojen ulkopuolella.

– Oman pesän aktiivista likaamista en ymmärrä. En sitäkään. Mutta eiköhän Kantolan tapahtumapuisto, Engelinranta tai mikä tahansa muu kehityshanke ole seuraavana listoilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.11.2020