Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Iittala ilottelee villinä, vapaana ja värikkäänä – Turistit ovat löytäneet Lasimäen koronatauon jälkeen

Luciana Mariano on elämänmyönteinen koloristi, joka rakastaa runsaita yksityiskohtia. Kuva: Riikka Helenius
Luciana Mariano on elämänmyönteinen koloristi, joka rakastaa runsaita yksityiskohtia. Kuva: Riikka Helenius

Naivistit Iittalassa -säätiö täyttää Iittalan vanhan puukoulun hyvällä mielellä ja huumorilla. Kesänäyttely on tänä vuonna nimeltään Villi, vapaa ja värikäs.

– Taiteen sisältämä villeys ja vapaus sopivat vastapainoksi aikamme kiireelle ja stressille. Naivistisen taiteen kirkkaat värit ja lempeä huumori saavat hyvälle tuulelle, galleriavastaava Sanni Hallanvaara pohtii.

Näyttelyn on kuratoinut Hannu Castrén ja esillä on noin 400 teosta 50 naivistitaiteilijalta.

– Uusia taiteilijoita ovat Anita Backlund Kurusta, Merja Hämäläinen Korialta, Arja Jäppinen Jyväskylästä, Ritva Korhonen Nivalasta ja Luciana Mariano Pirkkalasta, Hallanvaara esittelee.

Maalannut lapsesta lähtien

Luciana Mariano on syntyisin Sao Paolosta, Brasiliasta.

– Vartuin perheessä, jossa isoäiti, äiti ja enot tekivät taidetta. Kuvittelin kaikkien perheiden olevan sellaisia, enkä pitänyt maalaamista minään erityisenä lahjana. Olen maalannut lapsesta lähtien, mutta tuhosin työni ennen ensimmäistä näyttelyäni vuonna 2008. Siitä lähtien olen ajatellut antavani taiteelle mahdollisuuden. Olen maalannut nyt ammattimaisesti 12 vuotta, vuonna 2017 Suomeen muuttanut taiteilija kertoo.

Marianoa voi kuvailla elämänmyönteiseksi koloristiksi, joka rakastaa yksityiskohtia ja ammentaa aiheita tunteista ja ympäristöstään.

Aiheet arkielämän kuvausta

Naivismissa yhdistyvät yleensä voimakkaat värit ja fantasia. Kuvat ovat kertovia ja aiheet usein arkielämän kuvausta; kesämökkeilyä, nostalgista maalaiselämää tai vilinää kalatorilla, kuten Aimo Katajaisen maalauksessa. Teoksissa on optimismia, empatiaa, huumoria sekä surrealistisia piirteitä.

Hallanvaara nimeää yhdeksi suosikkiteoksekseen Merja Hämäläisen keskiaika-aiheisen triptyykin.

– Hämäläisen maalaukset ovat hauskoja, yksityiskohtaisia, tarkkoja, mutta rentoja, Hallanvaara luonnehtii.

– Pidän myös Heli Pukin ihanista eläinhahmoista, viehättävistä väreistä ja lempeän humoristisesta maailmasta.

Kotimaan matkailun piristyminen näkyy

Iittalan naivistinäyttely on kerännyt tähän mennessä noin 10 000 kävijää ja liki kolmannes teoksista on myyty.

– Meillä oli touko-kesäkuun vaihteessa yksityiskierroksia. Kun koronarajoituksia höllennettiin, yleisöä alkoi käydä enemmän. Nyt heinäkuussa on ollut vilkasta. Kotimaan matkailun piristyminen näkyy koko Iittalan lasimäen alueella.

Naivistit Iittalassa Villi, vapaa ja värikäs -kesänäyttely on avoinna Iittalan vanhalla puukoululla lasikeskuksen vieressä 23.8. asti. Näyttely on avoinna joka päivä kello 10–19.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset