fbpx
Kaupunkiuutiset

Iittala tunnetaan ympäri maata petankistaan

Iittala

Petankin lisenssipelaajia on Kalvolan Iskussa 25 ja harrastajia on kaikkiaan 70. Iittalassa on asukasmäärään suhteutettuna petankin harrastajia eniten koko maassa. Vuonna 2017 Kalvolan Iskulle veteraaneissa toivat SM-kultaa Martti Kouhia ja Harry Uschanov.

– Kalvolan Iskun petankkiturnauksiin saavutaan ympäri Suomea jopa satojen kilometrin päästä. Vaasastakin kävi harrastajia varta vasten Iittalassa Iskuasemalla katsastamassa hallin ja sisäkentät, Iskun petanquejaoston puheenjohtaja Jouni Sinkkonen sanoo.

Miehen oma harrastus alkoi 1984.

– Ostin huoltoasemalta kuulat ja aloimme silloisessa työpaikassani Lasitehtaalla pelata työporukan kanssa petankkia. Laitoimme puulaakipelit pyörimään ja ne pyörivät vieläkin kesäisin. Peli vei meikäläisen sen jälkeen mukanaan, Sinkkonen naurahtaa.

Taktiikka on iso osa pelistä, vastustajan peliä on ennakoitava ja omaa peliä suunniteltava sen mukaan.

– Kuulan voi yrittää heittää lähelle snadia tai kilkata vastustajan kuula kauemmas snadista. Vaikkei petankki ole fyysisesti samalla tavoin raskas laji kuin moni muu, vaaditaan pelaajalta kuitenkin kuntopohjaa. Turnaus voi kestää useita tunteja, ja siinä pitää pystyä keskittymään ja latautumaan jokaiseen heittoon, Sinkkonen sanoo.

Kauden 2017 aikana Iskuasemalla on käynyt kilpailuissa 950 kilpailijaa ja harjoituksissa 1600 henkeä.

– Ulkoratoja on 20 ja kesällä pelaamme ulkona. Viime kesän isoin kisa oli i-Duppeli, jossa oli 42 joukkuetta, mikä oli maksimimäärä. Isompiin kisoihin joudumme rakentamaan kenttiä lisää. Iskuaseman sisällä on 8 kenttää, siellä maksimimäärä on 20 joukkuetta.

Yleensä kilpailut kestävät noin 12 tuntia.

– Kilpailut tuovat kylälle elämää kun peleissä tulee taukoja tutustuvat pelaajat Iittalan palveluihin Lasimäkeen ja kauppoihin. Petankkihalleja on koko maassa noin kymmenen.

Turnaukset eivät olisi mahdollisia ilman talkootyövoimaa.

– Olemme kehittäneet talkooryhmiä jotka hoitavat kilpailujen vedot, juonnot, kahviot, päivystykset ja siivoavat vuoroviikoin Turnaukset ovat elinehto, jotta saamme maksetuksi Iskuaseman ylläpitokustannukset.

Petankki on helppo omaksua eikä välineisiinkään kulu liikaa rahaa.

– Iskuasemalle voi tulla kokeilemaan petankkia, eikä ensimmäinen tutustuminen maksa mitään. Harjoituspäivät ovat ma–ti ja to klo 18 ja keskiviikkoisin klo 12. Iskuasemalle on mahdollisuus tulla myös kokeilemaan erilaisia pelejä ja lajeja, sillä alamme pitämään avoimia ovia torstaisin klo 17–21. Liikuntatilan puolella voi tutustua kahvakuulaan ja kuntonyrkkeilyyn.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset