Kaupunkiuutiset

Iittalan musiikkijuhlille saatiin upea kattaus

Kuusipäiväiset taidemusiikin juhlat konsertteineen, luentoineen ja kursseineen ovat vain muutaman intomielisen ihmisen ponnistelujen tulosta. Riitta Muikku-Piirainen ja Tuomas Nikkanen olivat vetäneet kursseja sekä esiintyneet konserteissa Iittalan yhtenäiskoulussa, joka alkoi kerta kerran jälkeen tuntua loistavalta paikalta järjestää jotakin vähän isompaa.

– Viime kesänä taas katselin niitä maisemia ja ajattelin, että nyt aletaan töihin. Muikku-Piirainen kertoo.

– Siinä miljöössä yhdistyvät maaseudun rauha, luonnon vehreys ja Lasimäen kiinnostavat kohteet. Yhtenäiskoulun rehtorin Anne Laatikaisen kanssa asiaa oli jollakin tasolla jo pyöritelty ja hän syttyi ajatukseen heti.

Tapahtuman ympärille perustettiin Iittalan musiikin kesä -yhdistys ja ydinryhmään saatiin mukaan markkinoinnista vastaava Pihla Rostedt.

– Olen syntyisin Iittalasta, joka on ollut minulle lapsesta saakka rakas paikka. Lasimäellä on ollut vuosien varrella tapahtumia, mutta klassisen musiikin tuontia ei ole Iittalan suuntaan hirveästi ollut.

Musiikkijuhlien kattaus on Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi vahvasti kotimainen.

– Ohjelmisto lähti muotoutumaan teemavuoden ja käytännön kautta, taiteellinen johtaja Tuomas Nikkanen sanoo.

– Saimme kasaan aivan mielettömän hienon kattauksen, jossa on mukana kansainvälisiä huippunimiä ja mielenkiintoisia konsertteja.

Festivaalin avaa sunnuntaina 11. kesäkuuta kello 12.00 emeritusprofessori Reijo Palamon luento Viipurin 1900-luvun alkupuolen ainutlaatuisesta musiikkielämästä. Kello 14 Kalvolan kirkossa alkaa Tunnelmia Viipurista -konsertti, jossa laulavat bassolegenda Jaakko Ryhänen sekä sopraanot Sirkka Lamminen ja Muikku-Piirainen. Pianon koskettimien ääressä ovat Seppo Hovi ja Tuomas Nikkanen.

Festivaalin kaikki tapahtumat ovat kirkkokonserttia lukuun ottamatta yhtenäiskoulussa. Maanantaina kello 18 vuorossa on Martin Malmgrenin pianokonsertti ja tiistaina kello 18 ohjelmassa on Suomalaisen viulusonaatin läpileikkaus, jossa esiintyvät viulisti Minna Pensola ja Nikkanen.

– Konsertissa kuullaan muun muassa Toivo Kuulan upea Sonaatti pianolle ja viululle, joka kuuluu ehdottomasti pohjoismaisiin merkkiteoksiin, Nikkanen ylistää.

Keskiviikkona 14. kesäkuuta kello 16.30 Sampsa Ertamo käy luennollaan läpi sävellyksen syntyvaiheita alkuideoista lopulliseen partituuriin. Kello 18 alkavassa konsertissa esittäytyy Hämeenlinnan uusi modernistisukupolvi. Ohjelmassa on Ertamon, Nikkasen ja nuoren huippulahjakkuuden Teemu Heinosen soolo- sekä kamarimusiikkia muun muassa Aulanko-kvartetin tulkitsemana.

Torstaina kello 18 Muikku- Piirainen ja Nikkanen esittävät Oskar Merikannon laulu- ja pianomusiikkia. Ohjelmassa on ainakin Kesäillan idylli, Mä oksalla ylimmällä, sekä useita tunnettuja yksinlauluja, kuten Kevätlinnuille etelässä, Itkevä huilu, Soi vienosti murheeni soitto ja Kun päivä paistaa.

Kuusipäiväiset juhlat huipentuvat perjantaina kello 18 keittiömestari Pirjo Päivärinnan loihtimiin maakunnan makuja sisältäviin pitoihin, joissa musiikista huolehtii Härkätien kamarimuusikot.

Musiikkijuhlien ympärillä järjestetään myös kursseja, joihin kuuluvat Suomalaisen yksinlaulun workshop, Äänenhuollon intensiivikurssi, Nuorten Suomipop laulupaja, Pianonsoiton intensiivikurssi, Kitarakoodi ja Sävellyskurssi. Lisätietoja konserteista ja kursseista nettisivulla iittalanmusiikinkesa.fi.

Iittalan musiikkijuhlat su-pe 11.-16.6. IIttalan yhtenäiskoulussa (Hollaajantie 2).

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset