fbpx
Kaupunkiuutiset

Iittalan naivistinäyttely piristää sateisenakin päivänä

Iittalan vanha puukoulu pursuaa hyväntuulisuutta, joka tarttuu ja piristää, vaikka ulkona vihmoisi vettä taivaan täydeltä.

– Naivistit Iittalassa 2015 tuo esiin naivismin herkän inhimillisen puolen, optimismin ja hyväntahtoisen huumorin, näyttelyhenkilökunta luonnehtii.

Esillä on kiinnostava kattaus kotimaista sekä kansainvälistä naivistitaidetta Liettuasta, Malesiasta, Puolasta, Ranskasta, Serbiasta ja Sloveniasta, kaikkiaan noin 750 teosta 51 taiteilijalta. Aulan myymälässä on myös Tinga tinga taidetta Tansaniasta.

Naivismissa on realistisia ja surrealistisia piirteitä. Voimakkaat värit ja fantasia yhdistyvät. Kuvat ovat kertovia, ja aiheina on runsaasti arkielämän kuvauksia, joissa on optimismia, empatiaa ja ovelaa huumoria. Huumorin ohella viljellään myös ironiaa, esimerkiksi Martti Innasen teoksissa. Maalaiselämän aiheet kukkineen, niittyineen ja kesämökkeineen ovat yleisiä, samoin inhimillistetyt eläimet, leikkikalut ja sirkusmaailma.

Tule kaunis päivä

Toista kesää naivistinäyttelyssä kesätöissä oleva Inka Jousea nimeää yhdeksi suosikkiteoksekseen Kati Mikolan ”Tule kaunis päivä” maalauksen.

– Yhtä suosikkia on vaikea valita, mutta Mikola on taitava maalari. Taulussa on huoleton, kesäinen tunnelma, hyvät värit ja söpö jänis, Jousea juttelee.

Mikolan öljyvärimaalauksissa karhut, ketut ja jänikset puuhailevat usein ihmisten toimissa. Maalausjälki on utuinen, autereinen. Turun Taideyhdistyksen piirustuskoulusta taidemaalariksi valmistunut Mikola (1961) edustaa nuoremman polven naivisteja.

– Suomen naivistitaiteilijoiden ikäjakauma ei ole yleisesti kovin nuorta. Tämä johtunee siitä, että moni on itseoppinut, tehnyt aikanaan muita töitä, ja heittäytynyt vasta myöhemmällä iällä taiteen pariin.

– Näyttelytoimintamme yhtenä haasteena onkin jatkuva uudistuminen, Naivistit Iittalassa -säätiön hallituksen jäsen Ulla Heinonen pohtii.

Mestarien muistolleSäveltäjämestari Jean Sibeliuksen juhlavuosi näkyy musiikkiaiheissa. Musiikkiaiheisia teoksia on edellisvuosia enemmän. Yläkertaan on somistettu myös viihtyisän näköinen Pikku-Ainola -nurkkaus nojatuoleineen ja sikaripöytineen.

Alakertaan on pystytetty suomalaisen naivismin pioneerin, kuvataiteilija, muusikko ja kirjailija Martti Innasen (1931–2014) retrospektiivinen muistonäyttely. Mukana on mm. taiteilijan ensimmäinen maalaus vuodelta 1963 ja viimeinen joulukuulta 2014. Viimeiseksi jäänyt maalaus on ainoa Innasen myynnissä oleva työ. Muut kolmisenkymmentä Innasen teosta on saatu lainaksi yksityiskokoelmista ja Suomen Gallupin säätiöltä.

Järjestävät ovat tyytyväisiä näyttelyn kävijämäärään; 10 000 kävijän raja ylittyi heinäkuun kolmantena viikonloppuna ja liki puolet teoksista on jo myyty.

Naivistit Iittalassa 2015, Sydämeni laulu -näyttely on esillä Iittalan vanhalla puukoululla lasikeskuksen vieressä 23.8. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset