Kaupunkiuutiset

Iittalassa avataan kesäkausi

Iittalassa vietetään koko kylän kesän avajaisia 9.–10.6. ja tapahtumat levittäytyvät lasimäeltä ympäri kylää.

– Tarkoitus on tehdä kesän avauksesta vuosittainen, kiinnostava tapahtuma ja Iittalasta designin, taiteen ja käsityön kylä, tapahtuman tuottaja, kalvolalainen Sanni Hallanvaara linjaa.

Lasimäen liikkeet ovat avoinna, ja 20. toimintavuottaan viettävä Keramiikkapaja Anubis järjestää makkaran ja maissin paistoa Lasimäen laavulla lauantaina. Lasimäelle tulee myös muutamia lähituottajia ja käsityöläisiä myymään ruoka- ja käsityötuotteita. Lasitehtaan parvelle pääsee seuraamaan lasin puhallusta lauantaina 9.6. kello 12–16.

– Kannattaa käydä katsomassa, sillä tehdas on suljettuna kesällä vannaremontin ajan, Hallanvaara suosittelee. Lasimuseoon on vapaa pääsy viikonlopun ajan. Sunnuntaina museossa tunnistetaan vanhaa lasia kello 12–15.

Hallanvaara toimii itse naivistisena oppaana ja juontajana.

– Olen mukana Osuuskunta Villapakassa. Myymme villakankaita, ja meiltä saa myös opastuksia, ohjelmapalveluita ja graafista suunnittelua. Loimme Lasimäelle sopivat naivistiset hahmot, karikatyyrisen taiteilija, kukkahattutädin sekä innaslaisen ihmissuden, Hallanvaara kertoo.

Innaslainen susi ensiesiintyy kesän avajaisissa. Naivistiset hahmot toimivat tapahtuman juontajina ja alueoppaina.

– Naivistiset hahmot tuovat mukavaa lisäväriä ja elämää Lasimäelle. Hyvää mainosta naivistinäyttelylle! Meillä on suunnitteilla muutakin yhteistyötä, Naivistit Iittalassa -säätiön asiamies Ulla Heinonen kertoo.

Lauantaina vietetään myös Iittalan naivistisen Taideaseman avajaisia. Taideasema on Liikenneviraston pilottikokeilu, jossa on mukana myös Linnan Kehitys Oy ja laaja alueellinen yritys- ja yhteistyöverkosto. Taideasema muodostuu taidekatoksesta, asema-alueen maisemoinnista ja taideteoksista. Taidekatoksen design, insinöörisuunnitelmat ja alueen vihersuunnitelma ovat paikallisten yritysten käsialaa.

– Katoksessa käytetään Hämeenlinnassa valmistettua terästä. Lasi ja kivi tulevat Iittalasta. Runko on hämeenlinnalaisen Markku Juselius Oy:n valmistama, Hallanvaara tietää.

Taideasema on osa Linnan Kehityksen vetämää Iittalan i-laakso 2030 -kasvuohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä vierailijamäärää, asukasmäärää ja työpaikkoja. Taideasema ilmentää Iittalaa muotoilun ja taiteen kylänä sekä toimii pitäjän käyntikorttina junalla matkustaville.

Iittalan Taideaseman avajaiset, Iittalan Omakotiyhdistyksen ja SPR:n Palotalolla järjestämä peräkontti- ja taidekirppis, Haapsamon Maalaiskirppis ja kahvitupa sekä Kalvolan kotiseutumuseo ovat mukana 9.6. järjestettävässä valtakunnallisessa Avoimet Kylät -päivässä.

Lauantaina Iittala-Hallissa vietetään myös Suvikortin päivää ja hyvinvointikeskus Sauvolassa palkitaan vuoden taidekirja. Palotalolle pystytetään hyvän olon keidas ja Lastentaikuri Paspartuu hauskuuttaa lapsia entisessä kirjastorakennuksessa.

Taideasema ja Villapakan tapahtumatuotanto ovat osa i-laakson konkreettista tekemistä vierailijamäärän lisäämiseksi.

– Iittala on kaupunginosaksi tosi aktiivinen, ja yrittäjät ja yhdistystoimijat ovat lähteneet innolla mukaan kesän avajaisiin, Hallanvaara kiittelee.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset