fbpx
Kaupunkiuutiset

Ikääntyneiden kotihoidosta jaettiin tietoa

Raatihuoneessa järjestetyssä kuulemis- ja keskustelutilaisuudessa, koskien kotihoidon ajankohtaistilannetta, puhunut tilaajajohtaja Eija Leppänen totesi kaupungin ottaneen edistysaskeleita ikääntyneiden ympärivuotisen hoivan palveluissa.

– Kehittämistä on tehty pieteetillä, omavalvonta toimii.

Tästä hänen mukaansa kertoo myönteinen palaute, jota yksiköistä on tullut. Kotihoidon toimintaperiaatteena kun on antaa ikääntyneelle asiakkaalle hyvää ja turvallista hoitoa. Hoito toteutetaan kuntouttavalla työotteella, ettei oma toimintakyky sen vuoksi pääse heikkenemään.

Asiakkaan näkökulma hänen mukaansa on tärkeä, mutta kyselyssä ei koko totuus kuitenkaan ole.

Leppänen sanoi, että kaupungissa ollaan valmiita kuuntelemaan ja keskustelemaan, opiksi luvattiin ottaa myös järjestetyssä tilaisuudessa saatu palaute.

Kotihoidossa olevien asiakkaiden tyypillinen palvelutarve vaihtelee muutamasta tunnista yli 50 tuntiin kuukaudessa.

Tavoitteena on, että kotihoidossa olisi paljon nykyistä enemmän myös runsaan avun tarvitsijoita, eikä ikääntyvien tarvitsisi siirtyä ympärivuorokautisen hoivan piiriin hoivakoteihin.

Palvelujohtaja Satu Ala-Kokko soisi apukeinoja kotihoitoon ja muistuttaa teknologian hyödyntämisestä hoitotyössä, vaikka siinä ihminen onkin tärkeä. Vahvistamaan pyritään kotihoidossakin tehostetun kuntoutuksen mallia käyttäen apuna fysioterapeutteja.

– Kotihoidossa pilottikäyttöön otettu extra-aika on tavanomaisuudesta poikkeavaa, puolesta tunnista tuntiin -mittainen aika kohdennettuna lähinnä asiakkaan sosiaaliseen kuntoutukseen, vaikka ulkoiluun.

Hämeenlinnassa kotihoidossa on reilut 800, tilapäisessä 220 ja omaishoidossa kolme ja puoli sataa ikääntynyttä, lisäksi tulevat tukipalvelut ja päivätoiminta. Ympärivuorokautisen hoivan piirissä, 26 yksikön vastuulla on 900 henkilöä. Hoitohenkilöstöä kaupungin omassa kotihoidossa on noin 200. Kotikäyntejä heille vuodessa kertyy lähes 35 000.

Kaupungilla on 9 alueellista tiimiä tehtävänään muun muassa haavahoidot, suonensisäiset lääkitykset ja turvallinen kotihoito sairaalajaksojen jälkeen. Myllymäessä ja Kaurialassa kaupunki tuottaa palvelut ostopalveluina Attendolta. Yhden akuutin kotihoidon tiimin aluetta on koko kaupungin alue, kuten on helmikuun alusta toimineella iikkuvalla – toiminnan tarvetta tasaavalla Hilkka-tiimillä.

Janakkalalainen Maila Eronen käy tarkistamassa muistisairaan, kotona asuvan 93-vuotiaan äitinsä tilanteen lähes päivittäin. Yli yhdeksänkymppisen muistisairaan ihmisen eläminen yksin kotona on kauniisti sanottuna pahasti ontuvaa.

– Turvaranneke häneltä jää usein pois kädestä, eikä hän sen käyttöä tahdo muistaa vaikka se kädessä olisikin. Vihko, johon hoitaja merkitsisi käyntinsä, olisi hyvä. Siitä voisi tarkistaa, onko äiti saanut ja syönyt päivittäiset ateriansa, lukkojen takana olevat lääkkeensä ja onko vaipat vaihdettu. Vahinko, että Attendo lopetti vihkon käytön viime vuoden lopulla, sanoo Eronen.

Pitkiä ovat päivätkin yksinäisellä muistisairaalla, sillä hoitajien käynnit ovat kovin lyhyitä.

– Äiti ei kysyttäessä muista onko hoitaja käynyt tänään vai eilen, tai onko käynyt lainkaan.

Raatihuoneella järjestetty kuulemistilaisuus valotti Maila Eroselle monta asiaa. Puheenvuoroille hänkin olisi toivonut enemmän aikaa. Hän, kuten monet muut esittävät hoitajille aikaa lisää asiakkaan luona ja mieluusti käymään samat, tutuiksi tulleet hoitajat.

Kaikille avoimen tilaisuuden järjestivät Hämeenlinnan Vanhusneuvosto ja Ikäihmisten vaikuttajaraati. Yleisön kysymyksiin vastasivat tilaajajohtaja Eija Leppänen, tilaajapäällikkö Leena Harjula ja palvelujohtaja Satu Ala-Kokko. Yleisöltä parituntinen sisältöineen sai kiitosta ja toiveita, että vastaavia tilaisuuksia ”vanhoille ukoille ja akoille” järjestettäisiin lisää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset