Kaupunkiuutiset

Ikätovereita on helppo opettaa

Koskaan ei olla liian vanhoja oppimaan ja konkaritkin innostuvat kokeilemaan aivan uusia asioita. Suomen Setlementtiliiton koordinoiman Yhdessä mukana -hankkeen tarkoituksena on tavoittaa yksinäisiä ikäihmisiä järjestämällä kaikille avointa yhteisöllistä toimintaa. Hämeenlinna on yksi projektin pilottipaikkakunnista ja täällä yksinäisyyttä ehkäistään luovien menetelmien vertaistoiminnalla, jonka vetäjinä toimivat vapaaehtoiset. Ohjelmassa on ollut jo valokuvaukseen liittyvä kurssi sekä tanssia.

– Luovat menetelmät ovat hyvä vuorovaikutuksen väline ja ne tuovat ihmisiä lähemmäs toisiaan, projektikoordinaattori Essi Siljoranta uskoo.

– Toiminta pitää ikäihmiset virkeinä ja sitoutuneina. He ovat myös itse päässeet vaikuttamaan siihen, mitä tehdään ja ovat siksi kokeneet tekemisen mielekkääksi. Myös varttuneemmat kansalaiset uskaltavat kokeilla uutta, kunhan vain ympäristö on kannustava ja turvallinen.

Elokuun puolivälistä Hämeenlinnan setlementissä työskennellyt Siljoranta on tähän mennessä kouluttanut 16 vapaaehtoista ohjaamaan ryhmiä.

– Olemme etsineet tehtävään yli 60-vuotiaita, hyväkuntoisia ja aktiivisia ihmisiä, joita on tässä kaupungissa ilahduttavan suuri joukko. Monet heistä ovat kyllä sitten mukana monessa muussakin toiminnassa.

– Näiden ihmisten kautta hanke pystyy tavoittamaan huonompikuntoisia, yksinäisiä ikääntyneitä, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet kotiin. Ryhmiin osallistujat voivat sitoutua toimintaan omista lähtökohdistaan käsin ja ylläpitää näin omaa hyvinvointiaan sekä sosiaalisia suhteita.

Kaikessa rauhassa

Risto Ilonen veti tämän syksyn aikana Kuvat kamerasta -ryhmää, jonka osallistujat opettelivat siirtämään kuvia kamerasta tietokoneelle sekä rakentamaan multimediaesityksiä ja kuvakirjoja.

– Olen aina tykännyt valokuvaamisesta ja digikameroiden tulo asetti minullekin haasteen, Ilonen kertoo.

– Vanhemmilla ihmisillä on kamerat täynnä kuvia, jotka eivät tahdo sitten niistä siirtyä mihinkään. Ikätovereiden opettaminen on hauskaa ja helppoa, kun on on joskus opettanut murrosikäisiäkin. Ryhmä eteni kaikessa rauhassa sen mukaan, miten asioita ehdittiin omaksua.

Seppo Laurikainen tunsi jonkun verran aihetta entuudestaan, mutta ryhmässä tietämystä tuli rutkasti lisää.

– Kurssi oli mielestäni oikein hyvä ja sain aikaiseksi kuvakirjan sekä musiikkia ja kuvia dvd:lle, hän sanoo.

– Kuvakirjan aiheeksi valitsin muistoja kesäisistä mökkitouhuista lastenlasten kanssa.

Kulttuurikokemuksia

Seuraava Kuvat kamerasta -ryhmä aloittaa opiskelunsa 16. tammikuuta kello 9.00 Voutilakeskuksessa. Mukaan pääsee ilmoittautumalla Siljorannalle puhelinnumeroon 050-493 3249. Tulevalle vuodelle on suunniteltu kerran kuukaudessa kokoontuva Kulttuurikahvila, jota vetää kolmen vapaaehtoisen porukka. Siellä keskustellaan vuorollaan kirjallisuuden, runojen, teatterin ja elokuvien antamista kokemuksista. Tanssimaan päästään alkuvuodesta ainakin Hämeen Suojassa.

Kumppanuustalon vipinä avaa uusia ovia kaikille talossa työskenteleville ja siellä käyville.

– Hienoa on jo pelkästään se, että Pysäkki on tuossa vieressä, Siljoranta kehuu.

– Tunnelma täällä on hyvä ja avoin, koska kaikki toimijat haluavat tehdä yhteistyötä. Sen avulla pystymme tavoittamaan yhä suuremman joukon ihmisiä.

Lisätietoa nettisivuilla www.yhdessamukana.fi ja www.hmlsetlementti.net

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset