Kaupunkiuutiset

Ikkunoiden entisöijälle riittää urakkaa

Puuseppä Kuura Helanen on saanut tänä kesänä ahertaa pitkiä päiviä vanhojen ikkunoiden korjausten ja maalausten parissa. Alalla on tällä hetkellä töitä enemmän kuin tekijöitä.

– Kyllä nyt on käynnissä joku ihan selkeä buumi, Helanen arvelee.

– Ihmiset ovat entistä tietoisempia sekä innokkaampia säilyttämään vanhaa ja iäkkäiden puutalojen arvostus on koko ajan noussut. Minullekin tulee tänä vuonna olemaan työn alla lähemmäs 250 ikkunaa. Olen tehnyt myös myös uusia vanhojen mallien mukaan rakennuksiin, joista ikkunanpuitteet ovat kadonneet.

Vanhat puuikkunat ovat yleensä paremmassa kunnossa kuin ne rönsyilevän maalipinnan alla näyttävät.

– Joskus riittää kevyt hionta, listojen uusiminen, kittaus ja paikkaus. Usein poistan ikkunoista vanhan maalin mekaanisesti ja lämmön kanssa.

– Suurimmillaan korjaukset ovat sellaisia, että puolet puuosista menee vaihtoon tai ainakin alapuu on päässyt lahoamaan.

Oma lukunsa on rikkoutuneiden lasien vaihtaminen uusiin. Entisaikoina ikkunalasit valmistettiin puhaltamalla ja myöhemmin vetokoneella. Molemmilla menetelmillä valmistettu valoaukko on modernia lasia ”eläväisempi”.

– Kyllä ihmiset nykyäänkin haluavat vanhoihin taloihin tällaisia ruutuja, Helanen kertoo.

– Puhallettua lasia valmistetaan edelleen joissakin Euroopan maissa, mutta se on aika kallista, joten itse käytän pääasiassa vedettyä lasia.

Ikkunoiden maalaus on myös oma taiteenlajinsa, jonka kanssa vanhoja taloja remontoivilla riittää pähkäilemistä.

– Pellavaöljymaali on se ainoa maali, joka vanhoihin ikkunoihin kuuluu, Helanen vakuuttaa.

– Sillä saadaan luonnollinen, hengittävä ja kestävä pinta, jota on sitten myöhemmin helppo paikkamaalata.

Miksi ihmiset haluavat korjauttaa vanhoja ruutujaan, kun nykyaikaisiakin ratkaisuja lämpölaseineen on saatavilla?

– Ikkunat vaikuttavat talon ulkonäköön yllättävän paljon ja ainakaan minun mielestäni erilaiset alumiinisysteemit eivät sovi vanhaan rakennukseen.

– Paljon myös puhutaan ikkunoiden vaihtamisen kustannuksista ja siitä, ettei se käytännössä tule lämmityskustannuksissa koskaan maksamaan itseään takaisin.

Kasvava tarve ikkunoiden entisöijille on huomioitu jo valtakunnallisessakin uutisoinnissa, mutta silti alalle ei ole suoranaista tunkua.

– Onhan tämä tosi isotöistä hommaa ja sesonki ajoittuu aika tavalla lämpimille kuukausille.

– Yhden ruudun kanssa kuluu keskimäärin sellaiset 4-6 tuntia, joten yhden talon ikkunoissa voi ammattilaisella mennä koko kesä.

Helasen paja sijaitsee Siankärsäntiellä Janakkalassa lähellä Miemalaa. Teollisuushalli on täynnä korjattavia ikkunoita, joista suuri osa on Forssan pappilasta.

– On tässä saanut skrapata ja hioa ihan riittämiin, puuseppä sanoo.

– Toisaalta tämä on mukavaa ja rauhallista hommaa, jossa oman kädenjäljen näkee suhteellisen nopeasti. Ekologisuus on myös minulle tärkeää ja se, että saan korjata ja säilyttää vanhaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset