Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ikuisuuskysymys kuumensi tunteet – Toriparkin rakentamisesta saadaan päätös vielä tänä vuonna

Raatihuoneen juhlasalissa oli tiistaina toistasataa ihmistä, kun avoimen yleisötilaisuuden aiheena oli keskustan pysäköinti. Kuva: Tomi Vesaharju
Raatihuoneen juhlasalissa oli tiistaina toistasataa ihmistä, kun avoimen yleisötilaisuuden aiheena oli keskustan pysäköinti. Kuva: Tomi Vesaharju

Toriparkkia pyöriteltiin tiistaina Raatihuoneessa pidetyssä avoimessa yleisötilaisuudessa. Hämeenlinnan keskustan pysäköintiasioista oli kuuntelemassa toistasataa kaupunkilaista.

Yleisö pääsi esittämään kysymyksiä virkamiesten reilun tunnin pohjustuksen jälkeen. Keskustelu pysyi pääosin asiallisena ainakin käytöksen suhteen. Eniten tunteita nostatti vuosikymmeniä myös Hämeenlinnassa mielipiteitä jakanut toriparkki.

Hankesuunnitelman mukaan torin alle rakennettava noin 30 miljoonan euron parkkihalli rahoitettaisiin puoliksi kaupungin ja puoliksi yksityisin varoin. Se sisältäisi 637 autopaikkaa, joista 497 olisi velvoitepaikkoja.

Mikrofonin varteen tarttui vain murto-osa yleisöstä, muun muassa kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.), joka vetosi kaupungin 21 miljoonan alijäämäpaineeseen.

– Vaikka toriparkista saataisiin myytyä kaikki velvoitepaikat, niin tilanne ei tule paranemaan taloudellisesti. Onko muita rahoitusvaihtoehtoja kuin verorahat?

Ranne myös kysyi, että kestääkö kaupungin talous toriparkkia oikeasti.

– Luulen, että olet oikea vastaaja itse, kun te olette päätöstä tekemässä, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sivalsi.

Yleisöstä esitettiin myös kysymys: Onko toriparkissa mietitty huoltoliikennettä, jolla esimerkiksi jätehuolto saataisiin pois kaduilta?

– Kyllä. Se olisi ollut huomattava kustannus ja vienyt pysäköintipaikkoja, arkkitehti Tommi Terästö vastasi.

Toriparkin verrokkiselvitys valmistuu syyskuun puolessa välissä, kertoi kaupunkirakennejohtaja Tarja Majuri.

Kaupunkirakennelautakunnan (Kaura) käsittelyyn selvitys menee viimeistään 22. lokakuuta. Kaupunginhallitus saa selvityksen aikaisintaan viikkoa myöhemmin. Valtuusto pääsee käsittelemään asian aikaisintaan 11. marraskuuta.

– Ehkä voimme luvata, että valtuustolta tulee päätös toriparkin rakentamisesta vielä tänä vuonna, Majuri sanoi.

Majuri painotti, että jos päätös rakentamisesta on positiivinen, kestää kaavoitus vuoteen 2021 asti.

– Jos valituksia tulee, kuokka voidaan lyödä maahan aikaisintaan vuonna 2024, Majuri sanoi.

Maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki kertoi, että tällä kantakaupungin ruutukaava-alueen pinta-alasta on tällä hetkellä varattu liikenteelle kaksi kolmasosaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset