fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ilmainen ehkäisy kiinnostaa – Nuorten terveysneuvontapiste kerää kiitosta

Terveydenhoitaja Paula Jouppi jatkaa nuorten terveysneuvontapisteessä ja odottaa itselleen uutta työparia. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnassa toimiva nuorten terveysneuvontapiste on jälleen saanut kiittävää palautetta käyttäjiltään.

Matalan kynnyksen palvelu on nimensä mukaisesti helppo ja useimmiten myös nopea, sillä terveydenhoitajan vastaanotolle voi marssia jopa ilman ajanvarausta.

Neuvontapisteen toimenkuva on laaja, sillä työntekijät tekevät muun muassa kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksia ja lastansuojelulain mukaisia terveystarkastuksia.

Myös seksuaaliterveyteen liittyvät asiat, kuten ehkäisyneuvonta ja sukupuolitaudit ovat usein käynnin syynä. Hämeenlinna alkoi helmikuun alussa tarjota maksutonta, pitkäaikaista ehkäisyä alle 21-vuotiaille.

Neuvontapisteen terveydenhoitajien Tuula Koivistoisen ja Paula Joupin mukaan se on lisännyt kävijämäärää terveysneuvonnassa.

– Yleisimmät syyt tänne tuloon ovat kuitenkin henkisen puolen asiat. On ahdistuneisuutta, masennusta ja univaikeuksia, Paula Jouppi kertoo.

Usein vyyhteen saattavat liittyä myös päihteet, vaikka varsinaista päihdekuntoutusta ei neuvontapisteessä anneta.

Koivistoinen ja Jouppi ovat kuitenkin huomanneet sen, että usein jo muutama käynti auttaa nuorta eteenpäin.

– Nuori tarvitsee tuekseen aikuisia ihmisiä. Usein nuorten on helpompi kertoa asioistaan jollekin vieraalle kuin esimerkiksi omille vanhemmille, naiset sanovat.

– Neuvontapiste perustettiin aikanaan auttamaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joita terveydenhuolto ei muuten oikein tavoittanut, kertoo pisteessä pitkään työskennellyt Koivistoinen.

Viime vuoden alussa neuvontapiste siirtyi TE-palveluiden alaisuuteen kuuluvan Ohjaamon yhteistyökumppaniksi. Toimitilat siirtyivät Turuntie 4:ään eli Ohjaamon yläkertaan.

– Nyt tavoitamme taas nimenomaan sellaiset nuoret, jotka eivät kuulu esimerkiksi koulu- ja opiskelija- tai työterveyshuollon piiriin. Poikien osuus kävijöistä nousi saman tien selvästi, Koivistoinen kertoo.

Ensimmäisellä käyntikerralla terveysneuvontapisteessä kartoitetaan nuoren tilanne ja mietitään jatkoa.

Nuorten terveysneuvontapisteessä työskentelee vakituisesti myös psykologi. Lääkäripalvelut ovat yhteisiä koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon kanssa.

Lähiaikoina nuorten terveysneuvontapisteessä käynnistyy vahdinvaihto, sillä Tuula Koivistoinen on siirtymässä eläkkeelle. Paula Jouppi jatkaa nuorten terveysneuvontapisteen terveydenhoitajana ja odottaa itselleen uutta työparia.

Nopeaa palvelua nuorille

Nuorten terveysneuvontapiste on toiminut vuodesta 2002.

Toimii nykyisin Ohjaamon yhteydessä ja yhteistyökumppanina.

Tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille, jotka eivät ole koulu-, opiskelija- tai työterveyshuollon piirissä.

Vastaanotolle

Terveydenhoitajan vastaanotolle pääsee joko varaamalla ajan puhelimitse (soittoaika ma–to kello 10–11) tai ilman ajanvarausta ma–to kello 11–12.

Ajanvarausnumerot ovat 03 6213920 / 050 5461389 tai 03 6219064 / 050 4660324

Terveydenhoitajan lisäksi terveysneuvontapisteessä on kokopäiväinen psykologi ja lääkäri yhtenä päivänä viikossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset