fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Ilman teitä emme olisi tässä", kiittää Jukka Niemi ison koiran raatelemaksi joutuneen Tepon auttajia

Jukka Niemi kiittää kaikkia, jotka auttoivat häntä villakoira Tepon eläinlääkärikuluissa eläinsuojeluyhdistyksen kautta.
Tepolla on kyljessä on avohaava, joka kasvaa pikkuhiljaa umpeen. Tällä hetkellä haava on enää parin euron kolikon kokoinen. Kuva: Pekka Rautiainen
Tepolla on kyljessä on avohaava, joka kasvaa pikkuhiljaa umpeen. Tällä hetkellä haava on enää parin euron kolikon kokoinen. Kuva: Pekka Rautiainen

Vuodenvaihteessa Hämeenlinnassa toisen koiran raatelemaksi joutunut villakoira Teppo on vihdoin toipumassa vammoistaan. Tepon omistaja Jukka Niemi kertoo, että se vaati lopulta kolme leikkausta ja kaksi antibioottikuuria.

– Nyt toivomme, ettei enää tule tulehdusta. Tepolla on kyljessä siis reikä, avohaava, joka kasvaa pikkuhiljaa umpeen, Niemi kertoo.

Ensimmäisten leikkausten jälkeen kuolioon mennyttä nahkaa jouduttiin poistamaan haavan ympäriltä niin paljon, ettei sitä riittänyt enää haavan kiinni ompeluun.

– Nyt se on enää vajaan parin euron kolikon kokoinen. Luulen, että se menee nyt aika nopeasti umpeen.

Juttu jatkuu faktan jälkeen.

Näin Tepolle kävi

Hämeenlinnalainen Jukka Niemi oli uudenvuodenaattona iltapäivällä ylittämässä Teppo-koiransa kanssa Kaivokadun suojatietä, kun irti ollut koira hyökkäsi yllättäen Tepon kimppuun.

Niemen mukaan koira riepotteli Teppoa ja piti siitä ”pirun lujaa kiinni”.

Hyökänneen koiran omistaja ja toinen porukassa ollut mies saivat koiran irrottamaan otteensa Teposta noin parin minuutin jälkeen. Tapahtumalla oli paljon silminnäkijöitä.

Omistaja ehti poistua paikalta ennen poliisipartion tuloa, mutta poliisi tavoitti hänet kauppakeskuksesta. Asia kirjattiin järjestysrikkomuksena, josta seuraa sakkorangaistus.

Teppo leikattiin eläinsairaalassa, josta se pääsi seuraavana päivänä kotiin 25 cm pitkä haava kyljessään. Puremia oli vatsaontelossa saakka. Myös reidessä oli iso haava.

Muutaman päivän päästä koira joutui uuteen leikkaukseen, sillä kyljen iho oli mennyt kuolioon.

Tammikuun puolivälissä Tepon tilanne heikkeni uudestaan. Haavan tikit olivat revenneet ja aukinaisen haavaontelon reunat olivat tulehtuneet. Edessä oli vielä yksi leikkaus.

Ei henkisiä traumoja

Toinen antibioottikuuri alkoi vaikuttaa koiran vointiin parissa päivässä. Niemen mukaan Teppo on tällä hetkellä “ihan reipas ja hyvävointinen”.

Se jaksaa jo hieman ulkoillakin. Niemi on kuitenkin ollut vielä varovainen ulkona liikkumisen kanssa.

– Ihan lyhyttä lenkkiä tehdään näillä meidän omilla kulmilla. Odottelemme sitä, että reikä menee kokonaan umpeen ennen kuin lähdemme pidemmille kävelylenkeille.

Vaikka toisen koiran hyökkäys oli dramaattinen, Teppo on lähtenyt tapahtuneen jälkeen ulos ihan yhtä hyvillä mielin kuin ennenkin.

– Teppo on ihan samalla tavalla kiinnostunut toisista koirista kuin ennen onnettomuuttakin. Eli mitään henkistä traumaa sille ei ole ainakaan näillä näkymin jäänyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jukka Niemi on käynyt Tepon kanssa onnettomuuden jälkeen vain pienillä lenkeillä kotinsa lähistöllä, mutta parivaljakko aikoo palata kaupungille heti, kun avohaava on kokonaan parantunut. Kuva: Pekka Rautiainen
Jukka Niemi on käynyt Tepon kanssa onnettomuuden jälkeen vain pienillä lenkeillä kotinsa lähistöllä, mutta parivaljakko aikoo palata kaupungille heti, kun avohaava on kokonaan parantunut. Kuva: Pekka Rautiainen

Vakuutus ehti mennä umpeen

Poliisi kirjasi tapahtuman uutenavuotena tuoreeltaan järjestysrikkomuksena, josta seuraa sakkorangaistus.

Hyökänneen koiran omistaja on periaatteessa myös vahingonkorvausvastuussa, mutta koska hän on tässä tapauksessa varaton, Niemi ei usko saavansa häneltä koskaan mitään.

Huonoksi onneksi myöskään vakuutuksesta ei ollut Niemelle apua, sillä Teppo ehti täyttää viime syksynä kymmenen vuotta, jolloin eläinlääkärikuluja varten otettu vakuutus päättyi.

“On yllättävää, miten paljon tämä on koskettanut”

Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Niemi sai tuttaviltaan vinkin ottaa yhteyttä Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistykseen. Yhdistys lähti keräämään varoja Tepon eläinlääkärikustannuksiin, jotka ovat nousseet tähän mennessä jo 6500 euroon.

Eläinsuojeluyhdistys on maksanut kulut saamistaan lahjoitusvaroista.

Niemi haluaakin kiittää kaikkia niitä lukuisia ihmisiä, jotka ovat Teppoa auttaneet.

– Ilman sitä me ei oltaisi pystytty tähän, kun eihän meillä tuollaisia rahoja itsellä ole.

Hän on hämmentynyt saamastaan palautteesta.

– On kyllä yllättävää, miten paljon tämä on ihmisiä koskettanut. En ole sellaista kauppareissua pysty tekemään, etteikö joku kysy Tepon kuulumisia. Se liikuttaa ja kiinnostaa ihmisiä edelleen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Villakoira Teppo on kokenut kovia. Kuva: Pekka Rautiainen
Villakoira Teppo on kokenut kovia. Kuva: Pekka Rautiainen

Monta hyvää vuotta jäljellä

Jos keskikokoinen villakoira menehtyy  normaalisti vanhuuteen, se tapahtuu Suomen Kennelliiton tilastojen mukaan keskimäärin 13 vuoden ja 10 kuukauden iässä.

Niemi laskeskelee, että 10-vuotiaalla Tepolla on hyvässä lykyssä vielä neljä, viisi vuotta laadukasta elinaikaa jäljellä.

– Virtaa riittää vielä! Kyllä me lähdetään sitten taas heti kaupungille tepsuttelemaan Tepsun kanssa, kun haava saadaan umpeen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset