fbpx
Kaupunkiuutiset

Iltasoitto kutsuu pyhään

Hämeenlinnan uusi iltasoitto kajahtaa trumpetilla kesälauantaisin aina kello 18 soivien ehtookellojen jälkeen. Juhannuksena ehtookellot ja iltasoitto soivat pyhän aattona eli perjantaina 24.6. Iltasoittona on virsikirjan virsi 555 Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on. Sen esittävät tänä kesänä 11.6.–27.8. kirkon pääoven edessä olevilta portailta Jukka ja Aaro-Pekka Pitkänen.

Ehtookellot eli angeluskellot ovat kertoneet pyhän alkamisesta joka lauantai tai kaksoispyhän aattona iltakuudelta. 1960-luvulle asti ehtookelloilla oli selvä käytännön merkitys yhteisen pyhäpäivän aloituksena. Pyhän merkitys lepopäivänä on kaventunut. Sen on korvannut vapaa-aika, joka ei välttämättä tarjoa lepoa ja rauhoittumista.

– Ehtookellojen rinnalle rakennetaan iltasoitosta uutta perinnettä, joka korostaa viestiä tutun virren sävelin, johtava kanttori Heikki Seppänen sanoo.

– Iltasoitto on hieno ja tyylikäs tapa kertoa pyhän alkamisesta. Vastaavanlainen käytäntö on käytössä myös muutamissa muissa seurakunnissa. Naantalin kirkon kesään trumpetilla soitettu virsi on kuulunut jo yli 80 vuoden ajan, Seppänen kertoo.

Hämeenlinnan kirkossa työskentelee 12.6.–10.8. oppaana Emmi Rahikainen. Hämeenlinnalainen Emmi on Kaurialan lukion oppilas, jonka tähtäin tulevaisuudessa on kansainvälisessä työurassa. Viime vuoden hän oli vaihto-oppilaana Saksassa. Opastukset sujuvatkin Emmiltä äidinkielen lisäksi myös ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

Hämeenlinnan kirkko on avoinna kesäkuukaudet joka päivä kello 10–18. Sama aukioloaika on Rengon kirkolla. Molemmat kirkot ovat mukana valtakunnallisessa tiekirkkoverkostossa. Vanajan kirkko ei ole avoinna muuten kuin tilaisuuksien aikana.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset