Kaupunkiuutiset

Influenssa liikkeellä poikkeuksellisen varhain

Influenssaepidemia on tänä vuonna liikkeellä poikkeuksellisen aikaisin. Yleensä epidemia käynnistyy vasta vuodenvaihteessa.

– A-virusta on jo nyt jonkin verran liikkeellä väestössä. Hämeenlinnassa kymmenkunta iäkkäämpää henkilöä on jo joutunut sairaalahoitoon kausi-influenssan takia, infektioylilääkäri Janne Mikkola Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo.

Vuosittain influenssaan sairastuu yleensä noin 5─15 prosenttia aikuisista ja 20–30 prosenttia lapsista.

Influenssarokote voi lievittää tautia ja suojata vakavammilta oireilta. Suojan teho ei kuitenkaan ensimmäisten kahden viikon aikana ole vielä riittävä estämään tartuntaa.

– Epidemia alkoi kiusallisen varhain siinä mielessä, että rokotukset ovat vasta käynnissä. Sairaalaan joutuneista useat olivat saaneet rokotteen vasta viikkoa aikaisemmin, jolloin vasta-aineet eivät olleet ehtineet kehittyä.

Mikkola kuitenkin suosittelee rokotteen ottamista, vaikka virusta on jo liikkeellä.

– Influenssarokotetta voi suositella niille, joilla on joitakin yleissairauksia. Missään nimessä ei ole liian myöhäistä ottaa rokotetta, sillä epidemian huippua ei ole vielä nähty.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista pääsääntöisesti 1─2 viikon levolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, kuten keuhkokuumeeseen tai korvatulehdukseen.

Influenssan vaikeusasteen kirjo on laaja – tauti voi olla myös lieväoireiden eikä terve aikuinen aina välttämättä joudu vuodepotilaaksi. Toisaalta keuhkokuume on yleinen, ja ikääntyneillä ja muista sairauksista kärsivillä toisinaan jopa henkeä uhkaava komplikaatio.

Se, onko kyseessä juuri influenssavirus, selviää vain laboratoriotestillä. Käytännössä oireet ratkaisevat, milloin kannattaa hakeutua lääkäriin.

– Yleisvointi ratkaisee. Korkeaa kuumetta voi lievittää myös lääkkeillä. Hälyttäviä oireita ovat hengenahdistus ja yleiskunnon lasku. Jos esimerkiksi vanhuksella jalat menevät alta, kannattaa hakeutua ensiapuun.

Influenssa – kuten muutkin hengitystieinfektiot – leviää helposti ahtaissa tiloissa pisara- ja kosketustartuntana. Sairastuneiden kannattaakin niistää kertakäyttönenäliinoihin ja yskiä aina kohti omaa kainaloa, ei kämmeneen tai kohti muita ihmisiä. Virus voi tarttua myös julkisissa tiloissa pintojen välityksellä.

– Talvisaikaan kun virustauteja on liikkeellä, on käsien pesu erityisen tärkeää, Mikkola muistuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020