Kaupunkiuutiset

Innopark-kortti vedettiin pysäköintikeskusteluun

Kari Ilkkalan vetämä yhtäläisyysmerkki Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n lainajärjestelyjen sekä taannoisten Innopark Oy:n johdannaissijoitusten välille sai silmin nähden useamman kuin yhden valtuutetun otsasuonen pullistumaan maanantaisessa kokouksessa.

Ilkkala sanoi molemmissa tapauksissa valtuutetuille syötetyn ”täysin epärealistista laskelmia, perusteettomia odotuksia ja kuvaelmia”.

Samassa puheenvuorossaan Ilkkala arvosteli voimakkaasti Hämeenlinnan kasvuun tähtäävää strategiaa, joka on ”epäonnistunut”.

– Kaupunki on menettänyt tänä vuonna 31 asukasta lokakuun lopun tilanteen perusteella. Emme pärjää edes kasvukäytäväakselilla. Peli on vihellettävä poikki ja tehtävä uusi arviointi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ja valtuutettu Juha Kallioinen (kok.) ihmettelivät sitä, miksi Innopark piti vielä kerran sotkea pysäköintiasiaan.

– Pysäköintiyhtiön strategia on hieman hakusessa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä Innoparkin kanssa, jonka johdannaistuotot olivat lopulta yli kuusi miljoonaa, Kallioinen muistutti. Hän ihmetteli myös Ilkkalan ”taitoa ulkoistaa itsensä kaikesta päätöksenteosta”.

Erilainen lähestymiskulma

Sari Raution ilmoitti katsovansa maailmaa aivan eri näkökulmasta kuin Kari Ilkkala.

– Jos uskoo vakaasti turmion tulevan, se tulee. Itse en suostu Hämeenlinnan osalta siihen lähestymistapaan. Usko hyvinvointiin ja aktiivinen pyrkiminen tavoitteeseen tuottaa lopulta tulosta.

Kokouksen jälkeisissä käytäväkeskusteluissa useat valtuutetut olivat sitä mieltä, ettei kotikaupunkiaan kannattaisi ehdoin tahdoin mustamaalata – eiväthän yrityksetkään kerro myyvänsä pelkästään epäonnistuneita palveluita tai epäkurantteja tuotteita.

Kari Ilkkala epäili, että nyt hyväksytyn Pysäköinti Oy:n lainaohjelman hyväksymisen myötä valtuutetut käsittelevät asiaa reilun kymmenen vuoden päästä, ”kun huonot ovat jo housuissa.”

Ilkkalan muutosesitys kaatui äänestyksessä äänin 45–13. Vasemmistoliiton Irma Taavela halusi Ilkkalan esityksestä osan ponsilauselmaksi, mutta tämäkin ehdotus kaatui äänestyspäätöksellä 37–21.

Asiapohjana keskustelulle oli pysäköintiyhtiön lainajärjestelyt, jossa yhtiö maksaa velkansa pois pääosin vasta 2030-luvun puolivälissä.

Valtuutettuja puhuttivat myös Airi Suurosen (sd.) aloitteesta lähtenyt keskustelu ikäihmisten asumisen yhteisöllisyyden lisäämisestä kaupungin koordinoimana. Nyt vastuu koordinoinnista siirtyy vapaaehtoiskeskus Pysäkille.

Kari Ilkkala ihmetteli osin Sari Raution tukemana sitä, miksi Nummen uuden yhtenäiskoulun toteutusmallia siirrettiin jo suunnittelun alkuvaiheessa ulkopuolisille elinkaari-ratkaisuna ilman, että rinnalla olisi ollut kaupungin oma toteutus.

Kaupungin maaseutuohjelmaan tuli kaksi lisäystä.

Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokoonpanot pysyvät nykyisellään vuoden 2017 kuntavaaleihin saakka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset