fbpx
Kaupunkiuutiset

Into tulee valjastaa tekemiseen

Kurssitus on tarpeen jokaiselle pentukoiralle. Kahdeksan kurssikerran jälkeen oppimattomasta pennusta kasvaa perusasiat oppinut koira.

– Kurssin lopussa teemme harjoituksen, jossa jokaisen koiran on pysyttävä ohjaansa vierellä istumassa, kun ohjaajat kättelevät toisiaan. Tähän suoritukseen pääsemme muiden harjoituksien kautta, kun pennulla on hallussa kontakti, yhdessä tekeminen ohjaajan kanssa ja se kestää häiriötä eli muita koiria, Jenni Siikanen Taitoa Tassuihin Oy:stä sanoo.

Siikanen suosittelee pentukurssia kaikille pennuille, mutta erityisesti omistajalle, jolla on ensimmäinen koira. Ensimmäisellä kerralla kaikki on koirille uutta ja osa ohjaajistakin on ensikertalaisia. Pentukurssilla oppivat sekä koirat että niiden omistajat.

Koiran innokkuus tulee valjastaa tekemiseen. Tarkoitus on antaa omistajille eväitä siihen, miten he voivat koiraansa kouluttaa. Olennaista on luoda yhteys eli suhde omistajan ja koiran välille. Pentukurssilla koirat ovat 3–6 kuukauden ikäisiä.

– Ihanteellista olisi päästä aloittamaan koulutus kolmen kuukauden iässä, eli heti kun pentu saa ensimmäisen rokotteensa. Useimmille pennuille tulee murkkuikä 6–9 kuukauden iässä ja tällöin pentu saattaa kokeilla hieman rajojaan. Pienen pennun kanssa tehdään lyhyitä harjoituksia, mutta usein. Pentukurssilla se pääsee tutustumaan muihin koiriin, mutta samalla sen on opittava keskittymään omaan harjoitukseensa. Mikäli koira ei ole saanut ollenkaan tutustua toisiin koiriin, ei se osaa toimia tilanteissa. Toisen koiran kohdatessaan tämä koira voi pitää toista koiraa heti uhkaavana eikä ymmärrä ollenkaan toisen koiran tarjoamia eleitä ja niiden merkityksiä.

Pennun koulutus ei ole sinänsä vaikeaa, mutta omistajan on kuitenkin sitouduttava viettämään aikaa pentunsa kanssa niin koulutuksen kuin myös yhdessä tekemisen merkeissä.

– Kolmessa vartissa en voi ihmeitä saada aikaan, minkä takia kotiläksyt ovat erittäin tärkeitä. Jollei isäntä tai emäntä niitä koiransa kanssa tee, kurssin antikin jää vajaaksi. Yksi kolmen vartin kerta viikossa ei riitä siihen, että koira omaksuisi oppimaansa.  Yhdellä kurssikerralla tulee kuitenkin aina paljon uutta asiaa opeteltavaksi. Koiralle riittää pari 10–15 minuutin viikoista harjoitetta kotioloissa.

Siikanen korostaa palkitsemisen merkitystä. Koiralla ei ole syytä tehdä mitään ilman palkkaa, varsinkaan opetuksen alkuvaiheessa.

– Tärkeää on palkitsemisen oikea ajoitus. Jollei palkinto tule annetuksi oikea-aikaisesti, voi koira käsittää harjoituksen aivan eri tavoin kuin on tarkoitettu.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset