Kaupunkiuutiset

Investoinnit jäävät vähiin

Peruspalvelujen ja palvelualttiuden kehittäminen, katuvalaistuksen parantaminen, teiden asfaltoinnin lisääminen ja Mierolan sillan peruskorjaaminen ovat asioita, joita Hattulan ensi vuoden talousarvio kuntalaisen näkökulmasta konkreettisimmin tavoittelee.

Hattulassa päästään näillä näkymin ensi vuonnakin niukasti plusmerkkiseen lopputulokseen. Kunnan sivistystoimi on euromääräisesti ainoa kasvava toimiala, kaikki muut ovat euroilla mitattuna ensi vuonna suppeampia. Perusturva vie noin 51 miljoonan kokonaispotista 28 miljoonaa euroa, sivistys 18 miljoonaa, tekninen puoli noin 7 miljoonaa ja kunnan yleishallinto noin 2,3 miljoonaa euroa.

Suuria investointeja ei ensi vuodelle ole luvassa, vaan ne kohdistuvat lähinnä perusinfran (valot ja tiet) kehittämiseen. Uusia toimintamalleja tulee perusterveydenhoitoon, kun yhteistyö Janakkalan kanssa päättyy. Hammashuollon henkilöstö siirtyy kunnan palkkalistoille, mutta vastaavasti ostopalvelut vähenevät.

Peruspalvelujen parantamistavoitteella tarkoitetaan esimerkiksi lupa-asioiden nykyistä rivakampaa käsittelyä.

Toinen uutuus on kuntouttavan luokan perustaminen Juteinikeskukseen. Kuntouttavalla luokalla pyritään vähentämään vastaavasti ostopalveluja.

– Nyt ollaan jo tilanteessa, missä veroprosentin korotus ei tahdo riittää verotulojen ja valtionosuuksien laskun peittämiseen, kunnan talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho huomauttaa.

– Muuttotappio on koko maakunnan ongelma, ei pelkästään Hattulan, hän toteaa maakunnallisesta kehityksestä. Hattula on kuitenkin maakunnan ainoa kunta, jossa syntyneitä oli enemmän kuin kuolleita.

– Tämä kertoo kunnan kannalta hyvästä väestörakenteesta, kunnanjohtaja Lauri Inna toteaa.

Hattulassa karsitaan kunnan toimintamenoja noin 800 000 eurolla, vaikka samaan aikaan veroprosenttia nostetaan. Vuodesta 2013 käytössä ollut talouden tasapainottamisohjelma on saanut taseen ylijäämän kasvuun.

– Näin pitääkin olla, jotta pystymme jatkossa maksamaan velkamme ilman suuria ongelmia, kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) sanoo.

Lauri Inna pitää suurimpana talousarvion riskitekijänä työllisyystilanteen kehittymistä. Hattulan työllisyystilanne on kohtuullisen hyvä, mutta kunta panostaa voimakkaasti siihen, että varsinkin pitkäaikaistyöttömiä työllistetään.

Kunnanjohtajan mukaan pitkään puhutussa energiahankkeessa ollaan uudessa vaiheessa. Asiasta kerrotaan lisää julkisuuteen lähitulevaisuudessa. Merven alueelle on luvassa myös mittavia rakennushankkeita.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset