Kaupunkiuutiset

Irma Tonteri tutkii maiseman ideaa

GalleriaKONEessa on esillä helsinkiläisen kuvataiteilija ja taidegraafikko Irma Tonterin käsintehdyille papereille vedostettuja ja tulostettuja maisematutkielmia. Tonteri tutkii näkemistä, havaintoa ja ymmärtämistä.

– Teokseni esittävät vuoria ja maisemia, joissa on vuori. Oikeastaan enemmän vuoren ja maiseman ideaa, kuin jotain tunnistettavaa ja tiettyyn paikkaan liittyvää kohdetta, taiteilija pohtii.

Vuoren voi ajatella myös allegoriaksi jostakin elämässä edessä olevasta, jostakin mikä ei ole helposti saavutettavissa.

– Ilmaisuni on pelkistynyt jonkin verran vuosien varrella. Kuvat ovat alkaneet tyhjentyä, mutta horisontti on usein kuitenkin nähtävissä, taiteilija toteaa.

 

Tonteri kokeilee ja yhdistelee eri tekniikoita. Häntä kiinnostavat pinnat, materiaalit ja valon heijastukset. Tonteria kiinnostaa myös erilaisten paperilaatujen käyttö. Taiteilija on opiskellut paperin tekoa, mm. lumppupaperin tekoa Tervakoskella, nepalinpaperin tekoa Nepalissa ja viimeksi japaninpaperin tekoa Japanissa.

– Yhdistän käsityö ja digitaaliset tekniikat.

”Kirja” on käsin sidottu taiteilijakirja, jossa on erilaisia Tonerin valmistamia japaninpapereita. Ohuet Kozo- ja Gampi-paperisivut kuultavat toistensa läpi, ja teoksessa on materiaalin tuntu. Teokset ”Harakka”, ”Sininen” ja ”Punainen” on vedostettu kuparilevyiltä Kozo-paperille. Tonteri kertoo maalanneensa pisteet yksitellen, piste kerrallaan.

– Teoksessa ”Oikea maisema” yhdistin kahta ohutta paperia. Teos on erilainen etu- ja takapuolelta katsottuna, taiteilija esittelee.

 

Tonteri on syntyjään turenkilainen, nykyisin Helsingissä asuva kuvataiteilija ja taidegraafikko. Tonterilla on työhuone Kruunuhaassa ja hän opettaa taidetta Pekka Halosen akatemiassa Tuusulassa.

GalleriaKONEen näyttelyä voi sanoa Tonterin 30-vuotisjuhlanäyttelyksi, sillä ensimmäisen yksityisnäyttelynsä taiteilija piti 30 vuotta sitten.

Irma Tonterin Maisemasta-näyttely on esillä GalleriaKONEessa, Verkatehtaalla 20.6. asti.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset