fbpx
Kaupunkiuutiset

Isä jää yksin vauvan kanssa

Väsynyt isä laahustaa ja pitää sisäistä monologia. Väsynyt isä koittaa selvitä leikkikentällä. Väsynyt isä kaipaa töihin. Väsynyt isä tiirailee naisia eikä uskalla kertoa totuutta.

Tästä kaikesta on kysymys hauskassa ja vakavassa komediassa Yösyöttö, joka perustuu Eve Hietamiehen samannimiseen romaaniin vuodelta 2010.

– Löysin aiheen kirjan kautta. Kun luin sen, omat tytsyt olivat leikki-ikäisiä, ohjaaja Marja Pyykkö kertoo.

Kirjan luki myös hänen puolisonsa ja anoppinsa. Hekin pitivät siitä. Marja Pyykkö kertoo samaistuneensa päähenkilöön Antti Pasaseen, joka jää yksin vasta syntyneen vauvan kanssa, kun vaimo ottaa taksin ja häipyy Espanjaan.

– Lasten hoito oli tuoreessa muistissa. Vanhemmuuden kuvaus toimi hienosti. Lisäksi oma isäni on ollut yksinhuoltaja.

Marja Pyykkö odottaa ensi-iltaa jännittyneenä, sillä elokuva on tehty suurella rakkaudella.

– Toivon, että ihmiset löytävät Yösyötön. Ei se ole vain äideille ja isille, vaan kaikille, jotka haluavat nähdä hyvää ja koskettavaa suomalaista komediaa.

Elokuvien teot ovat vuosien prosesseja. Nyt Pyyköllä alkaa jatkoa saavan tv-sarjan Koukussa kuvaukset. Lisäksi suunnitelmiin kuuluu lastenelokuva ja pitkänä elokuvana aikuisen naisen suuri rakkaustarina.

 

– Kuvauspäivät olivat melkoista hulinaa, sillä koko ajan ympärillä oli lapsia, Petteri Summanen kertoo.

Summasen esittämä Antti Pasanen jää yksin Paavo-vauvan kanssa. Tosin Paavoakin näytteli yhdeksän eri vauvaa.

– Kuvaukset tehtiin Helsingissä lasten tunnelmien mukaan. Joskus tuli jo äänityspuomistakin kapina.

Summanen kertoo olevansa isänsä kasvattama, joten koko rooli tuntui luontevalta. Tosin elämä kotona oli rauhallista, eikä samanlaista sotatilannetta kuin Antti Pasasella.

– Pelkäisin, jos joutuisin roolissa hevosen selkään. Pitäisi ensin mennä ratsastustunneille. Tämä rooli sujui hyvin, minulla kolme lasta, Summanen jatkaa.

Pasasen naapurissa asuvan poliisin vaimon ja suurperheen äidin roolissa on Marjaana Maijala. Naapuri auttaa ja katsoo Pesosen perään.

– Hiukan jännitti, sillä minun piti neuvoa, Maijala kertoo ja lisää olevansa myös kolmen lapsen äiti.

Hänen nuorimmat lapsensa ovat kaksosia ja Maijala aikanaan päätti selvitä kaikesta ilman apua, mikä ei ehkä ollut paras ratkaisu.

– Toivon, että ihmiset menevät katsomaan elokuvaa. Se on ihana kirja, Maijala kertoo.

 

Elokuvan ensi-iltaa varjostaa kiista lipputulojen jakamisesta. Finnkino halusi yksipuolisesti korottaa osuuttaan lipputuloista, mitä levitysyhtiö Nordisk Film ei hyväksynyt, joten Yösyöttö on jäämässä pois Finnkinon ohjelmistosta.

Petteri Summanen toivoo, että lipputulojen jakamiskiista selviää ja Yösyöttö nähdään myös Finnkinon teattereissa. Verkatehtaan Bio Rexissä ensi-ilta toteutuu suunnitellusti.

– Toivon, että ohjaajalle ei tule epäoikeudenmukaista palautetta ja elokuva ei tee persnettoa, Summanen lisää.

Summasella ja Maijalla on Yösyötön jälkeen jo muut työt päällä. Maijala on poliittisen tv-sarjan Ratamo kuvauksissa ja Summanen on palannut Sodiak Finlandin kehityspäällikön työhönsä.

– Karkasin sieltä Yösyötön kuvauksiin. Suomi on mahtava maa. Täällä ei koeta, että ihmisen on pakko profiloitua tiettyyn ammattiin. Näyttelijäksi valmistumisen jälkeen olen tehnyt ohjauksia ja käsikirjoituksia. Kaikesta on hyötyä nykyisessä työssäni.

Yösyöttö -elokuvan ensi-ilta oli Hämeenlinnassa 6.10.2017.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset