fbpx
Kaupunkiuutiset

Iskuasema on seuraväen toinen koti

Iskuasemassa loistavat sisävalot usein pitkälle iltaan. Kalvolan Iskun omistama halli on täynnä toimintaa ja yhteisöllisyyttä. Seuran puheenjohtaja Tarja Kaasinen sanookin, että talo on heidän toinen kotinsa.

Iskun lajeista tärkeässä osassa on petankki, jolle on varattuna talon toinen pääty, noin 300 neliön tila kenttineen.

– Petankin kilpailevia pelaajia tulee Valkeakoskea ja Tamperetta myöten tänne harjoittelemaan, koska talviharjoittelupaikkoja on vähän. Torstaisin käy vain seuran omia jäseniä, ja silloin mukana on niitäkin, jotka eivät kilpaile, Kaasinen kertoo.

Talon toisessa päässä olevaa liikuntasalia käyttävät muun muassa kuntonyrkkeilijät. Keskellä rakennusta on keittiö sekä saunaosasto ja juhlienkin pitopaikaksi sopiva tila, johon mahtuu parhaimmillaan noin sata henkeä. Löylyihin on istahtanut lauteille jopa 16 miestä kerrallaan.

Kaikkia Iskuaseman tiloja voivat ulkopuolisetkin vuokrata sopimuksen mukaan.

Kun Isku aikoinaan sai ostaa lasitehtaalta rakennuksen ja tontin, alkoi nelivuotinen talkootyö toimitalon kunnostamiseksi. Suunnittelusta valmistumiseen kului seitsemän vuotta, ja vihdoin vuonna 2011 seuran 70-vuotiset saatiin yhdistää Iskuaseman vihkiäisjuhliin.

– Petankin kannalta tilat ovat tärkeät. Aikaisemmin harjoittelupaikkana oli S-marketin kohdalla sijainnut rakennus, jossa ei ollut kunnon seiniä eikä valojakaan. Kun Hämeenmaa osti tontin ja rupesi rakentamaan S-marketia, sieltä jouduttiin lähtemään pois. Iskuasemaa ei kuitenkaan tehty vain petankkihalliksi, vaan sille haluttiin muutakin käyttöä, Kaasinen kertoo.

Iskuasemassa on Kaasisen mukaan joka päivä jotain toimintaa. Tilaa käyttävät muun muassa eläkeläiset, koululaiset ja yksityisjuhlien järjestäjät. Nuorten liikuttamiseen seura on saanut valtiolta rahaa, jonka avulla se pystyy maksamaan muun muassa oppilaiden tanssinopetusta. Kouluyhteistyötä Isku on tehnyt aiemminkin.

Lisäksi Iskulla on ollut toimintaa vanhalla yläasteella Nuhalassa. Voimanostajien harjoittelupaikkana on urheilukentän punttisali, ja Hämeenlinnassa Miemalan koululla seura vetää nyrkkeilyä. Iskuasemassa yksityinen yrittäjä vuokraa tilaa omalle nyrkkeilyryhmälleen.

Seuraväki pyörittää taloaan ihailtavalla yhteishengellä. Puheenjohtaja arvelee sen juontuvan maalaismaisesta elämästä, kun kaikki tuntevat toisensa.

– Seurassa on aina ollut talkoohenkeä, on kerätty paperia ja tehty kaikenlaista. Myös Iittalantien varressa omistamamme grillikioski, jota vuokraamme eteenpäin, on seuralaisten talkoilla tekemä, hän kertoo.

Iskuaseman kunnostusta varten talkooväki hankki tarvikkeita kierrätyksestä. Esimerkiksi saunan pesutilan komeat kaakelit maksoivat vain noin 50 euroa.

– Keittiökin on erään seuran jäsenen vanha. Petankkihallissa verhoina on lasimuseon varastotavaroista löytyneitä historiallisia kuvia, joista valitsimme urheiluhenkisiä sekä lasi- ja Iittala-aiheisia kuvia, Kaasinen kertoo.

Siivouspalveluakaan Iskuasemassa ei tarvita, sillä oma porukka hoitaa siistimiset seitsemän ryhmän vuoroissa. Pari kertaa vuodessa on vielä suursiivoustalkoot. Keittiössä pakastin on pullollaan itse leivottuja pullia, ja kahviosta saa juomien lisäksi ruokaa ja jäätelöä.

Iittalassa talkoohenki ulottuu myös yhteistyöksi muiden yhdistysten kanssa. Parhaillaan pyörivät esimerkiksi Iskun ja Kalvolan Keihään yhteiset sarjahiihtokilpailut, ja kesäisin iskulaisia on mukana järjestämässä MLL:n yleisurheilukilpailuja.

Iskun omaksi jutuksi viime vuosina on tullut Iskuaseman vapputapahtuma, jossa kävijöitä on ollut arviolta 300–400.

– Kesällä on tulossa jotain toimintaa lasten loma-aikaan, ja syksyn toiminnat muhivat kesän aikana. Ihan uusiakin lajeja voidaan ottaa kokeiluun, ja tarvittaessa seura kouluttaa itsekin vetäjiä, jos halukkaita löytyy, puheenjohtaja kertoo.

Jäseniä Iskulla on 200:n kieppeillä. Hämeenlinnasta se on saanut heitä jonkin verran lisää kuntonyrkkeilyn puolelta. Kaasinen uskoo, että nuoriakin saataisiin enemmän mukaan, jos ei vetäjistä olisi pulaa. Ongelma on sama kaikilla seuroilla.

Kaasiselle urheiluseurassa toimiminen on tuonut muassaan paljon hyviä asioita, kuten yhteisöllisyyttä.

– Kai se on se, että tuntee kuuluvansa johonkin. Itse olen monien muiden tapaan muualla töissä ja tosi harvoin edes käyn kaupassa Iittalassa. Jos en kävisi Iskuasemalla, en tuntisi varmaan ketään, vaikka olen ikäni asunut Iittalassa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset