fbpx
Kaupunkiuutiset

Ismo Eskelinen avaa kitaramaailman

Hausjärvellä asuva klassisen kitaran virtuoosi Ismo Eskelinen on suunnitellut Verkatehtaalle konserttisarjan, joka kuljettaa yleisön läpi kielisoittimen kansainvälisen ja värikkään maailman barokista nykypäivään saakka. Kitaran maailma – Global Guitar sisältää neljä konserttia ensi vuoden helmikuun alusta joulukuulle.

– Kun lähdin suunnittelemaan sarjaa, halusin jokaisesta konsertista mahdollisimman monipuolisen, Eskelinen kertoo.

– Punaisina lankoina olivat kantaesitykset ja musiikki, joka olisi sekä mukaansa tempaavaa että laadultaan täysin tinkimätöntä. Ajatukseni oli myös tuoda Hämeenlinnaan sellaisia soittokavereita, jotka eivät ole aikaisemmin esiintyneet Suomessa.

Eskelinen on maailman metropolien suurilla konserttilavoilla ansioitunut taiturisolisti, joka soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään. Hän on tehnyt yhteistyötä myös monien merkittävien nykysäveltäjien, kuten Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallisen, Jukka Tiensuun ja Olli Mustosen kanssa.

– Uusi musiikki on lähellä sydäntäni, kitaristi tunnustaa.

– Sarjan kolmannessa konsertissa saa kantaesityksensä Jukka Tiensuun tilausteos kitaralle ja elektroniikalle. Sävellyksen musiikki on erittäin hauskaa ja kaikkea muuta kuin ryppyotsaista modernismia.

Espanjasta itään

Sarjan ensimmäinen konsertti 4. helmikuuta esittelee espanjalaisen kitaran viisi vuosisataa. Eskelisen rinnalla esiintyvät kitaristi Xavier Diaz-LaTorre ja lyömäsoittaja Pedro Estevan. Toisessa konsertissa 19. maaliskuuta matkataan kauas itään ja vieraina ovat lyömäsoittaja Ghatam Karthick sekä Kamariorkesteri Avanti. Viimeisessä konsertissa 1, joulukuuta Eskelinen soittaa viulisti Karen Gomyon kanssa italialaista musiikkia Vivaldista Paganiniin.

– Xavieria voi huoletta sanoa maailman parhaaksi barokkikitaran soittajaksi, Eskelinen tuumaa.

– Ghatam on myös soittimensa ehdotonta eliittiä. Karenin kanssa taas olemme konsertoineet muun muassa New Yorkissa ja Keski-Euroopassa. Hän soittaa yhtä tunnettua Stradivarius-viulua.

Kitaran maailma -Global Guitar on Verkatehtaan vuoden 2016 tuotantoresidenssi.

– Pääpaino tässä toiminnassa on pitkillä residensseillä, jotka käsittävät useamman konsertin sarjoja, johtaja Jouko Astor sanoo.

– Meillä on ollut näistä hyviä kokemuksia ja työtapa näyttää johtavan esityksiin, jotka kestävät vertailun maailmanluokan juttujen kanssa. Pääsemme hyödyntämään täysillä hienon salin ominaisuuksia ja konsertit ovat olleet itsellekin hauskoja kokemuksia.

Kaikkien konserttien yhteydessä tarjotaan illan musiikilliseen teemaan liittyvä illallinen Isossa Huvilassa.

Kitaran maailma 4.2.-1.12.2016 Verkatehtaalla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset