Kaupunkiuutiset

Ismo Mäenpäätä ei vauhti huimaa kiihdytyskisassa

Rapamäki Racingin tiimi ja kuski Ismo Mäenpää valmistautuivat hyvissä ajoin kesäkuun toisena viikonvaihteena Ruotsin Tierpissä alkaneeseen kiihdytyskilpailun PM-sarjaan.

Pohjoismaiden mestaruussarjaa ajetaan Ruotsin lisäksi Suomessa ja Norjassa.

Ismo Mäenpää ajaa Super Twin Top Fuel -luokassa moottoripyörällä, josta löytyy tehoa tuhannen hevosvoiman hujakoilla.

Mäenpään ennätys on 6,87 varttimailin eli reilun 402 metrin matkalla, jossa loppunopeus oli 329 km/h.

– Tasainen 6,4 olisi aika, jolla oltaisiin Euroopan kärjessä. Olisi vaan löydettävä oikeat säädöt, Mäenpää sanoo.

51-vuotias Mäenpää on ajanut Drag Racingiä vuodesta 1999 eli parikymmentä vuotta.

– Ensimmäiset kymmenen vuotta ajoin bensapyörällä niin, ettei oikein ollut pyhää ilman pyttyä. Voitin neljä perättäistä SM-kultaa.

– Kun siirryin nitro-luokkiin kymmenisen vuotta sitten, haasteet kasvoivat merkittävästi. Olen ollut PM-sarjassa parhaimmillaan kolmas ja EM-sarjassa viides.

 

Tätä nykyistä pyörää on rakennettu kolme vuotta.

– Ensimmäisenä vuonna kehitettiin moottori, viime vuonna runko ja tänä talvena tehtiin muilta osin valmiiksi. Tällä kaudella olisi oikeasti tarkoitus ajaa kilpaa kunnon sijoituksista, Ismo Mäenpää sanoo.

Nitrometaanilla kulkevan pyörän kehittäminen ja säätäminen ovat vieneet aikaa ja rahaa määrän, jota ei pysty arvioimaan.

– Kukaan ei tiedä summaa, koska pitäisi olla jokainen nippeli lapulla. Paljon se kuitenkin on.

Rapamäki Racingin tallipäällikkö on Ismon puoliso Tuija Mäenpää. Mekaanikkoina toimivat hämeenlinnalainen Petri Ahtola, Seinäjoella asuva Ville Ortila ja Muuramessa vaikuttava Juha Laaksonen. Tiimin ruokailun eli cateringin hoitaa turenkilainen Jaana Kuisma.

– Onnistuminen vaatii kytkimen, polttoaineen ja sytytysennakon säätämisen sen hetkiseen rataan nähden ihanteelliseksi. Jokainen rata on erilainen. Lisäksi ilman lämpötila ja kosteus vaikuttavat pyörän säätämiseen, Ahtola kertoo.

Ismo Mäenpään mukaan lähtökiihdytys on ratkaisevaa.

– On mentävä mahdollisimman nopeasti ensimmäiset 50 tai sata metriä. Olennaista on se, miten nopeasti saat massan liikkeelle. Tokihan moottorin on toimittava maalin asti, Mäenpää sanoo.

 

Mäenpään pyörä on uniikki.

– Siinä on käytetty kolmiventtiilitekniikkaa. Toista vastaavaa moottoria ei ole koko maailmassa. Se on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, mikä on ainutlaatuista.

Pyörän kolmen vuoden rakentamisprosessi on ollut vaativa urakka.

– Prosessi on ollut pitkä ja raskas. Siihen on käytetty satoja ja taas satoja tunteja tietokoneen äärellä. Toisaalta satoja tunteja on mennyt, kun osia on koneistettu.

Ismo Mäenpään mielestä rakkaus kiihdytyskilpailuihin ja pyörän virittämiseen on pahanluokan narkomaniaa hyvällä tavalla.

– Säätämiseen ei ole ohjeita, mitä voisi hakea vaikka netistä. Itse pitää hiffata kaikki säädöt. Kun pyörä kulkee kovaa, olet saavuttanut sen, mitä on haettu, Tuija Mäenpää sanoo.

Kuuden hengen tiimin toiminta on hyvin saumatonta. Jokaisella on omat tehtävänsä, jotka pitää tehdä huolellisesti turvallisuuden ja vauhdin takia.

– Tämä ei ole vain minun ja Ismon harrastus, vaan koko tiimin harrastus. Tässä on mukana hyvä porukka. Yhtä osaavaa ihmistä tarvitsisimme vielä mekaanikoksi, koska hommia on paljon, Tuija Mäenpää sanoo.

Pelkästään 360-kiloisen pyörän siirtämiset kuljetuskalustoon ja kisapaikalla lähtöalueelle vaativat lihasvoimaa.

– Jokaisen vedon jälkeen liitokset, pultit ja mahdolliset vuodot tarkistetaan, Ahtola sanoo.

– Moottoriin tehdään isompi huolto kahden vedon jälkeen. Kytkin, öljyt ja tulpat vaihdetaan joka lähdön jälkeen. Kiertokangen laakerit vaihdetaan joka ilta, Ismo Mäenpää kertoo.

Tiimin yhtenäisyyden lisäksi Tuija Mäenpään mielestä hienointa on lajiväen yhteisöllisyys. Se näkyy tiimien keskinäisenä auttamisena ja yhteydenpitona kilpailukauden ulkopuolella.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset