fbpx
Kaupunkiuutiset

Iso mies ei pelkää näyttää tunteitaan

Vuodenvaihteessa hämeenlinnalaistunut näyttelijä Jari Kotilainen on mukana viimeisimmässä Rölli-elokuvassa Iso-Röllin roolissa. Filmaukset on juuri saatu purkkiin, ensi-ilta on luvassa vuoden 2016 syksyllä.

Isokokoinen, parimetrinen mies tuntee olevansa Iso-Röllinä luonneroolissaan.

– Iso-Rölli on kuin minä, iso ja kiltti, sellainen, joka koheltaa ja jolle aina sattuu vahinkoja. Kun sain käsikirjoituksen käteeni, nauratti, että tämähän on kuin suoraan minun elämästäni.

Mies on ollut mukana Vares-elokuvassa ja useissa Rauni Mollbergin tuotannoissa. Isolle, karskin näköiselle kaverille on kysyntää tiettyihin rooleihin:

– Olen juuttunut esittämään aina sitä häijyä ja rumaa kaveria, prinssin rooleja ei ole juuri tarjottu, Kotilainen nauraa.

Kulisseista näyttämölle

Kannuksensa teatterin ja elokuvan alalla mies on hankkinut tekemisen kautta.

Kotilainen on lähtöisin Keski-Suomesta, mutta asui nuoruusvuotensa Uudessakaupungissa. Hän oli työskennellyt rakennusalalla ja pääsi Uudenkaupungin teatteriin tekemään lavasteita. Samaan aikaan hän lähti mukaan paikallisen kansalaisopiston teatterikurssille. Parissa viikossa hänet poimittiin kulisseista näyttämölle.

– Suuri kiitos Raija ja Pentti Nokkalalle sekä Jukka Tyrväiselle. He luottivat minuun ja antoivat sen maailman, joka osoittautui osaksi minua.

Näyttelijänuran taustalla on myös vakavampi juonne.

– Olin jo lapsena vilkas ja eläväinen. Minulla on lukihäiriö, minkä vuoksi koulussa ääneen lukeminen tuotti vaikeuksia. Kun kaikki nauroivat, heittäydyin pelleksi, ja jouduin luokasta ulos. Pääsin luokalta toiselle muistin varassa. En sopinut raameihin, ja jouduin sen vuoksi myös koulukiusaamisen kohteeksi, Kotilainen muistelee.

Lukihäiriö rajoitti myös ammatinvalintaa, mutta teatteri sekä aktiivinen koripalloilu osoittautuivat nuorukaisen pelastukseksi. Kotilainen haluaakin kannustaa nuoria yrittämään elämässä eteenpäin vaikeuksista huolimatta.

– Itsetunto vahvistui, kun pääsin lavalle ja sain suosionosoituksia. Meitä on erilaisia ihmisiä. Kun on tahtoa ja halua, voi päästä eteenpäin, kun on uskoa itseensä, hän vakuuttaa.

Tunteella mukana

Kotilainen on ollut mukana useissa näytelmissä ja elokuvissa. Rauni Mollbergin ohjaamassa, Erno Paasilinnan novelliin perustuvassa Heikuraisen naurussa Kotilaisella oli kyläpoliisin rooli. Mollbergin Nuoruusaikoja tv-sarjassa savottajätkän ja bordellin vahtimestarin hahmot lankesivat miehelle kuin itsestään.

– Mollberg käytti persoonia. Hän otti usein meitä Uudenkaupungin teatterilaisia avustajakseen.

Kun vuoden 2012 Rölli-elokuvaan haettiin sopivaa näyttelijää Iso-Rölliksi, Kotilainen löytyi rooliin teatterikontaktin kautta. Hän kävi koekuvauksissa, ja sai roolin lähes saman tien.

Rölli-elokuvissa on mukana useita kotimaisia eturivin näyttelijöitä. Vaikka Kotilainen pitää itseään amatöörinäyttelijänä ammattilaisten joukossa, hän tuntee silti Iso-Röllin roolin vahvasti omakseen:

– Minun vahvuuteni on, että menen tunteella.

Lastenteatteri ja -elokuvat ovat lähinnä miehen sydäntä. Nuorempana Kotilainen esiintyi lastenteatterin mukana päiväkodeissa ja vammaisten palvelutaloissa.

– Satumaailma kiehtoo minua ja tekisin mielelläni lastenteatteria. Olen itsekin edelleen kuin pieni lapsi, kuin Peter Pan. Mielestäni lapset ja vammaiset ovat paras yleisö, sillä heiltä palaute tulee suoraan.

Koti Hämeenlinnassa

Kotilainen muutti 90-luvulla Turkuun. Hän oli tuttu hahmo Turun keskiaikamarkkinoilla, Teatteri Tarmossa ja Liedon kesäteatterissa sekä useissa tuotannoissa. Näyttelijäntöiden ohessa hän pyöritti siellä antiikki- ja kirpputoritoimintaa sekä teki kylätalkkarin hommia, kunnes loukkasi kätensä tapaturmassa.

Pari vuotta sitten Kotilainen tutustui hämeenlinnalaiseen Marjaana Kuusivaaran, ja muutti tämän perässä Hämeenlinnaan. Uusperheessä on puolisoiden lisäksi molempien lapset – yhteensä viisi tytärtä.

– Olen kuuden naisen loukussa, mies nauraa.

Ja jatkaa:

– Tärkein voimavara löytyy kotoa. Siellä olen oma itseni ja sieltä saan täyden tuen.

Hämeenlinnalaisiin mies on tutustunut pikkuhiljaa, vaikka tunteekin entuudestaan työnsä kautta useita kaupungissa vaikuttaneita kulttuuripersoonia.

– Hauhon kesäteatterista olisin saanut roolin täksi kesäksi, mutta Rölli-projekti osui samaan saumaan, hän harmittelee.

Tavoite on selkeä:

– Pari, kolme vuotta olen ollut lavalta pois, mutta ehdottomasti olisi kiva palata näyttämölle.

Voittajahaastattelu veti näyttelijänkin sanattomaksi

Jari Kotilainen on tunnettua keskisuomalaista hevosmiesten sukua. Suvussa on ollut – ja on edelleen – useita hevosmiehiä, eikä Kotilainen itsekään ole välttynyt hevoskärpäsen puremalta.
Miehellä on ollut vuosien saatossa omistuksessaan ja valmennuksessaan useita ravihevosia. Viimeisin, ja samalla kuuluisin, on suomenhevostamma Suhhaus, jonka Kotilainen lahjoitti kummipojalleen Jere Kiveiselle.
Parivaljakko Kiveinen–Suhhaus osallistui tänä kesänä suomenhevosten kuninkuuskilpailuun Joensuussa, ja tamma sijoittui kokonaiskilvan neljänneksi, mikä on kisan ensikertalaiselle huikea saavutus.
Derby-viikonloppu 5.9. Helsingin Vermossa oli puolestaan varsinaista näyttelijöiden juhlaa. Suhhaus voitti oman lähtönsä, ja Vesa-Matti Loirin osaomistamaa Fabrice Duoa juhlittiin päivän päälähdön sankarina. Voittajaringissä molemmat näyttelijät olivat tunteiden vallassa.
Voitto veti sanattomaksi. Veskukaan ei meinannut saada voittajahaastattelussa sanaa suustaan, ja me näyttelijät naureskelimmekin jälkeenpäin, että puhuminen oli vaikeaa, kun ei ollut valmiita repliikkejä, Kotilainen hauskuuttaa.
Tällä hetkellä Kotilainen toimii kummipoikansa managerina, ja lähitulevaisuudessa tavoitteena on myös hevoskimpan perustaminen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset