fbpx
Kaupunkiuutiset

Isoäiti löytyi alle minuutissa

Sukututkimus eli genealogia on henkilöiden, perheiden tai sukujen polveutumista ja vaiheita selvittelevää tutkimusta, joka on ollut Suomessakin yhä kasvava harrastus viime vuosikymmeninä.

– Uusia sukututkijoita tulee koko ajan ja asiaa on varmasti edesauttanut se, että seurakuntien väestörekisteriasiakirjat on digitoitu, Hämeenlinnan sukututkimusseuran puheenjohtaja Mervi Lampi kertoo.

– Joku pieni yksityiskohta suvun historiassa saattaa sytyttää pienen kipinän ja sitten harrastus viekin jo mennessään.

Alan uusin villitys on geneettinen sukututkimus, jossa hyödynnetään DNA-testejä.

– Menetelmällä voidaan saada “osumia” jopa kymmenien tuhansien vuosien taakse aikaan, jolloin ensimmäinen esivanhempi on tullut Eurooppaan. Genetiikka ei ole kuitenkaan sukututkijan oikotie onneen, eikä tuota kenellekään valmista sukupuuta. Mikään ei voita perinteisiä asiakirjoja, kun varmoja tietoja etsitään.

Seuralla on yli 200 jäsentä lähinnä Kanta-Hämeen alueella. Uusia jäseniä tulee tasaisesti, mutta kaikki sukututkijat eivät seuraan liity, koska alan harrastajien kanssakäymistä on runsaasti muun muassa Facebookissa.

Kuinka sukututkimuksessa oikein sitten pääsee alkuun?

– Kannattaa aloittaa omasta tai vanhempien kodista ja etsiä vanhoja asiakirjoja, valokuva-albumeja tai vaikkapa perheraamattua. Ehdottoman tärkeää on haastatella vielä elossa olevia sukulaisia, joilla on tietoa menneisyydestä, sillä muistitieto häviää, mutta arkistot pysyvät. Hyvä tapa päästä alkuun on myös käydä sukututkimuksen peruskurssilla.

Kansallisarkiston nettisivuilta voi vapaasti lukea yli 100 vuotta vanhempia seurakuntien asiakirjoja, joista varhaisimmat ovat 1600-luvulta. Myös luovutetun Karjalan seurakuntien tiedot löytyvät vuoteen 1948 asti.

– Henkilöstä olisi hyvä tietää kolme perustietoa: täydellinen nimi, jokin päivämäärä, kuten syntymä- tai kuolinaika sekä siihen liittyvä paikkakunta.

– Jollakin paikkakunnalla saattaa olla kymmeniä samannimisiä henkilöitä, joten tarkat tiedot tarvitaan, ettei tule tehtyä vääriä valintoja.

Lampi opettaa sukututkimusta Vanajaveden Opistossa. Kun toimittaja pyysi etsimään tietoa Kurkijoella vuonna 1900 syntyneestä isoäidistään, kirkonkirjan merkintä löytyi netistä alle minuutissa.

Hämeenlinnan sukututkimusseura järjestää kerran kuussa esitelmäiltoja vaihtelevine aiheineen. Kansallisarkiston Hämeenlinnan toimipaikassa pidettävät esitelmät ovat kaikille avoimia. Kansallisarkistossa annetaan myös ilmaista sukututkimusneuvontaa seuran nettisivuilla ilmoitettuina aikoina.

Lampi on itse harrastanut sukututkimusta jo 28 vuotta.

– Törmään vieläkin jatkuvasti aivan yllättäviin asioihin, hän sanoo.

– Sukututkimus ei ole koskaan valmis, koska tieto ohjaa usein aina seuraavalle raiteelle, toiseen sukuhaaraan tai vaikkapa kyläyhteisön tutkimukseen. Aina löytyy uusia näkökulmia.

Sukututkimuksen peruskurssi 23.1. klo 17 alkaen Vanajaveden Opistossa (Jaakonkatu 28)

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset