Kaupunkiuutiset

Istutuksissa voi säästää nyt rahaa

Puutarhaa voi kunnostaa talven varalle niin pitkään kuin maa pysyy sulana. Lumisadekaan ei haittaa, kunhan lumi sulaa pois. Innokas kotipuutarhuri voi nyt säästää rahaa hankkimalla esimerkiksi taimia.

– Puutarhassa voi tehdä monta asiaa vielä myöhään syksyllä, jollei lämpötila laske pakkasen puolelle pysyvästi, puutarhuri Timo Koskinen sanoo.

– Osa puutarhan syksyisistä töistä on tekijälleen enemmän terapiaa kuin varsinaisesti välttämättömyyksiä puutarhan hyvinvoinnin kannalta.

Puiden ja pensaiden istutukset onnistuvat niin kauan kuin maaperä pysyy sulana. Etenkin puuvartisten kasvien istutukset onnistuvat hyvin myös syksyisin.

Monet puutarhaharrastajat säästävät syksyllä selvää rahaa.

– Taimimyymälät pyrkivät eroon tämän kauden kasveistaan, minkä vuoksi niitä saa syksyllä usein erittäin edullisesti.

Nurmikon voi jättää haravoimatta

Kenties tärkein suojauskohde ovat puutarhan monivuotiset kasvit. Monet herkät kasvit, esimerkiksi ryhmä- eli jaloruusut tarvitsevat havusuojauksen tyvelleen.

Ryhmäruusujen versot paleltuvat usein. Tärkeintä on, ettei kasvi palellu jalonnuskohdan alapuolelta, jos kasvi on jalonnettu.

– Useimpia puita voi leikata periaatteessa vuodenvaihteeseen saakka. Esimerkiksi istutusleikkauksen voi tehdä joko syksyllä tai keväällä, koska kasvia voi leikata lepotilassa.

Haravoinnista ei kannata ottaa liikaa paineita.

– Haravointi on turhaa, koska maaperään humusta tuottava lehtimassa poistetaan. Keväällä sama maaperä on jälleen lannoitettava.

Koskisen mukaan nurmikko ei kärsi lehdistä, ellei sitä peitä paksu ja yhtenäinen lehtimassa. Tuolloin jotkut hometaudit voivat pesiytyä nurmikkoon. Puiden lehdistä suosittelen kerättäviksi vaahteran ja tammenlehdet, jota maatuvat muita lehtiä hitaammin. Jos hedelmäpuissa on esiintynyt esimerkiksi muumiotautia, on kyseisten puiden lehtien poistaminen paikallaan, jottei taudin itiöitä jää maaperään.

Pupu pitää nuorista puista

Jäniksiä vastaan kotipuutarhurin kannattaa suojata hedelmäpuunsa.

– Erityisesti nuoret hedelmäpuut ovat alttiita jäniksille. Taimet kannattaa suojata ainakin muutaman vuoden ajaksi. Kun puu on 4–5 -vuotias, jänisten kiinnostus puun kuorta kohtaan vähenee, Koskinen kertoo.

Hedelmäpuiden suojaamiseksi tarkoitetut verkot voi laittaa, kun lumi on satanut. Sen sijaan tukikepit on syytä juntata pystyyn sulan maan aikana. Jäisessä maassa niitä ei saa pysymään.

Myyriä vastaan paras torjuntakeino on riittävän tiheäsilmäinen verkko rungon ympärillä, joka on tukevasti maassa kiinni.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset