Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Itäpuolen asukkaat saavat pitää kirkkonsa – Hätilän seurakuntatalo ja kirkko kunnostetaan

Mika Ernon suunnittelema Hätilän kirkko on valmistunut vuonna 1956. Rakennuksen myyntiä tai purkamista ehdittiin jo pohtia, mutta nyt se on nostettu seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiassa säilytettävien joukkoon. Kuva: Heli Karttunen

Neljä vuotta tyhjänä ollut Hätilän seurakuntatalo otetaan taas käyttöön mahdollisesti jo ensi vuonna. Hämeenlinnan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto teki torstaina päätöksen talon kunnostussuunnitelman pikaisesta tekemisestä. Kirkkovaltuusto päätti siirtää Hätilän seurakuntatalon kiinteistöstrategiassaan ”Pidetään ja kehitetään” -kategoriaan.

– Rakennus tyhjennettiin, kun alakerran päiväkerhotiloissa todettiin sisäilmaongelmia ja talossa havaittiin rakenteellisia puutteita, kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan puheenjohtaja Antti Hieta kertoo.

Lähtökohtana seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiassa on ollut, että huonokuntoisista rakennuksista luovutaan. Hätilän puolesta puhuivat kuitenkin monet asiat.

– Perehdyimme tutkimustuloksiin muun muassa Museoviraston sekä kaupungin virkamiesten kanssa ja päädyimme siihen, että talo tulee säilyttää. Kun Rauhankadun keskusseurakuntatalosta luovutaan ja Poltinaholle suunnitellaan uutta seurakuntataloa, sille haluttiin vastapaino kaupungin itäpuolelle. Hätilän rakennus ei myöskään sovellu muuhun kuin kirkolliseen käyttöön.

Korjausten kustannuksista Hieta ei halua tässä vaiheessa sanoa mitään.

– Tarkoituksena on tutkia sekä rakennuksen käyttökuntoon korjaamista että perusparannuksia pidemmälle. Kiinteistöstrategiaa valmistellut työryhmä on tutustunut korjausselvityksiin, mutta kaikki suunnitelmat ovat vasta alustavia. Kirkkovaltuusto otti voimakkaasti kantaa sen puolesta, että talolle on tehtävä uusi kuntotutkimus.

Poltinaholle rakennettavan uuden seurakuntatalon hankesuunnittelu aloitetaan ensin vuonna. Kirkkovaltuuston mukaan Poltinaho on paras paikka saavutettavuutensa takia.

– Torstain kokouksessa muutamat kirkkovaltuuston jäsenet ilmaisivat huolensa siitä, että vanhusten kaipaamat toimitilat poistuvat ydinkeskustasta, Hieta kertoo.

– Seurakunnan ei välttämättä tarvitse omistaa tiloja, joissa kokoonnutaan. Kirkkoa voitaisiin myös käyttää muihinkin tarkoituksiin kuin jumalanpalveluksiin ja esimerkiksi Goodmanista on sopivia tiloja. Poltinahokaan ei ole kaukana keskustasta.

Lammin osalta hankesuunnitteluun kuuluu uuden seurakuntatalon rakentaminen nykyisen seurakuntatalon tontille. Hanke nytkähtää eteenpäin, kun pappilan tiloissa pidettävälle päiväkerholle on löydetty korvaavat tilat.

Mitäs mieltä sä oot?: Kannattaako kirkko korjata?

Toni Happonen

Toni Happonen

teollisuustyöntekijä

Papinniitty

– Hyvä asia, että kirkko korjataan, joitakin asioita pitää säilyttää. Sen tulevaisuuden käyttötarkoituksella ei ole minulle henkilökohtaista merkitystä.

Anna-Mari Ahonen

Anna-Mari Ahonen

maakuntajohtaja

Aulanko

– Kunnostus on upea asia, rakennus on oman aikakautensa arkkitehtuurin hieno edustaja. Lapsena heräsin aina sunnuntaisin Hätilän kirkon kellojen soittoon.

Tuula Kilpinen

Tuula Kilpinen

eläkeläinen

Hätilä

– Kyllä! En missään nimessä haluaisi, että rakennus purettaisiin. Minut vihittiin Hätilän kirkossa vuonna 1980 ja lapsenikin on siellä kastettu.

Heikki Notko

Heikki Notko

eläkeläinen

Idänpää

– On hyvä, että rakennus kunnostetaan ja nimenomaan kirkkokäyttöön. Se edustaa aikansa rakennustyyliä ja vastaavanlaisia löytyy muualtakin.

 

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset