Kaupunkiuutiset Turenki

Jaana Koskelle perheiden hyvinvointi on sydämen asia – Janakkalan perhekeskus vastaa arjen haasteisiin

Turenkilainen Jaana Koski aloitti Janakkalan perhekeskuksen toiminnanjohtajana.
Janakkalan perhekeskuksen toiminnanjohtaja Jaana Koski uskoo, että perhekeskuksen toimintamalli tuo paljon hyvää perheiden elämään monella eri tavalla. "Meihin kannattaa tutustua." Kuva: Heli Karttunen
Janakkalan perhekeskuksen toiminnanjohtaja Jaana Koski uskoo, että perhekeskuksen toimintamalli tuo paljon hyvää perheiden elämään monella eri tavalla. "Meihin kannattaa tutustua." Kuva: Heli Karttunen

Jaana Koski on janakkalalaisille tuttu kasvo kunnan opetus- ja sivistystoimesta. Tammikuussa hän aloitti uudessa virassa Janakkalan perhekeskuksen toiminnanjohtajana.

– Perheet ovat minulle sydäntä lähellä. Tässä toiminnanjohtajan työssä yhdistyy kaikki, mitä olen aiemmin tehnyt ja opiskellut, kotitalousopettajana uransa aloittanut Koski kertoo.

Turengin terveysaseman tiloissa toimivalle perhekeskuksella riittää haasteita. Lasten ja perheiden tilanteiden suhteen Janakkala ei poikkea muusta Suomesta.

– Kansallisissa tutkimuksissakin ilmenee, että esimerkiksi vanhempien voimavarat ovat vähissä muun muassa yhteiskunnallisista ja työelämän tekijöistä johtuen. Lasten ja nuorten elämään vaikuttavat erilaiset ilmiöt, joista vanhemmat eivät saa otetta. Maahanmuuttajavanhemmat miettivät, miten lapsia tässä kulttuurissa kasvatetaan, eriarvoisuus lisääntyy, lapsiperheköyhyys näkyy ja yhä nuorempien perheiden vanhemmat eroavat. Uudenlaisia haasteita on, mutta myös halua ja kykyä keskustella ja hakea tukea.

Tukea perheiden arkeen

Perhekeskus toimii kaikkien lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivien verkostona perheiden, varhaiskasvatuksen, koulun ja sosiaali- sekä terveystoimen kanssa.

– Suomessa palvelujärjestelmä käynnistyy liian myöhään ja on sen vuoksi ylikuormitettu. Tavoitteemme on luoda järjestelmä, jossa perheiden tarpeisiin voidaan vastata nopeasti jo ennen kuin ongelmat ovat isoja.

Valmista kaavaa eri tilanteisiin ei ole, vaan jokainen perhe kohdataan yksilöllisesti kunkin tarpeet huomioiden.

– Vanhempien tukeminen on ydinosaamistamme ja perheiden auttaminen on parasta tukea lapsille ja nuorille.

Koski korostaa, että perhekeskus on luotu helpottamaan tavallista arkea.

– Viime aikoina on ollut tarvetta lastenhoitoavulle. Kotipalvelusta on tullut viestiä, että vanhemmat haluavat entistä enemmän keskuskustella. Median rooli lasten ja nuorten elämässä huolestuttaa vanhempia. Reagoimme niihin viesteihin mitä kentältä tulee ja kehitämme toimintaamme sen mukaan.

Hän toivoo, että yhdistykset ja omaehtoiset ryhmät hyödyntäisivät kunnan tiloja.

– Esimerkiksi äidit kokoontuvat omatoimisesti täällä Turengin tilassa. Haluamme saattaa ihmisiä yhteen ja mahdollistaa yhteisöllisyyden ja luontaisten tukiverkostojen syntymisen.

Lapset ja nuoret jokaisen asia

Janakkala on nyt Unicefin Lapsiystävällinen kunta -ohjelmassa mukana. Toiminnanjohtajan työhön kuuluu myös Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttamisen koordinointi.

– Janakkalan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma perustuu aikuisten aktiiviseen yhteisvastuuseen. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että jokainen tuntee lasten ja nuorten asiat, ja että se näkyy aina päätöksenteossa asti.

Janakkalassa isoina tavoitteina on kohentaa lasten ja nuorten yleistä terveydentilaa, vähentää heidän ahdistuneisuuttaan sekä lisätä heidän liikunnan määräänsä ja osallisuuden kokemustaan – asioita, joihin jokaikinen aikuinen voi omalta osaltaan ja omassa roolissaan vaikuttaa.

Koski toimii Kanta-Hämeen perhekeskusasioissa yhdyshenkilönä THL:n suuntaan ja on mukana maakunnan Tulevaisuuden sote-keskuksen lapsi- ja perhepalveluiden valmistelussa.

Koski painottaa, että vastuu lasten hyvinvoinnista on ensisijaisesti vanhemmilla ja ammattilaisten tehtävä on toimia tukena. Hän toivoo, että kynnys avun hakemiseen olisi matala.

– Kaikki tarvitsevat apua ja tukea jossain vaiheessa.

Jaana Koski

Syntynyt Joroisissa, asuu Turengissa.

Perhe: aikuiset lapset.

Janakkalan perhekeskuksen toiminnanjohtaja. Oli vuodesta 2008 Janakkalan opetustoimen ja sivistystoimen kehittämispäällikkö. Työskenteli viime vuoden Opetushallituksessa lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa.

Kasvatustieteen maisteri.

Harrastukset: liikunta, kulttuuririennot, meditointi ja lukeminen.

”Tällä hetkellä luen Perttu Pölösen teosta Tulevaisuuden lukujärjestys.”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset