Kaupunkiuutiset

Jääräpää juoksee maratoneja

Kun vuonna 2006 silloinen vantaalainen yrittäjä Jukka Stolt joutui Intiassa vakavaan auto-onnettomuuteen, sairaalat löivät hanskat tiskiin Stoltin kuntoutumiseen elinkelpoiseksi yksilöksi.

Puolitoista vuotta onnettomuudesta Stolt juoksi puolimaratonin. Tänä kesänä Stolt juoksee puolimaratonin, mutta työntää siinä sivussa vammaisia lapsia vaunuissa.

– Minulla oli valtava halu päästä jaloilleni. Motivaationa olivat kolme lasta ja Maatu-koira. Jääräpäisyydestä voi olla jotakin hyötyäkin.

– Kolarissa henkilöautomme osui kymmenisen senttiä taka-akselin etupuolelle ja keula painui bussin kyljessä olevaan tavaratilaan.

Stolt sai turmassa vakavan aivovamman ja selkäydinvamman. Häneltä murtui kolme rintarangan selkänikamaa solisluut ja rintalasta. Vasen käsi murskaantui useista kohdin, ja lähes kaikki kylkiluut katkesivat. Katkenneet kylkiluut puhkoivat keuhkot, minkä seurauksena Stoltille syntyi ilmarinta. Suomessa häneltä löydettiin kolme sairaalabakteeria.

Stolt vietti sairaaloissa lähes kolme kuukautta. Suurena tukena oli tuolloin ja koko toipumisen ajan lääkärina työskentelevä tytär Anu.

Sairaalapöpöjen takia Stolt joutui makaamaan eristyksissä, mikä sai sairaaloissa olon tuntumaan vankeusrangaistukselta.

– Laadin mielessäni pakosuunnitelman sairaalasta. Onneksi tulin kertoneeksi suunnitelmasta lapsilleni, jotka viisaasti kielivät sen hoitohenkilökunnalle.

Kivut kävivät tutuiksi, mutta Stolt pääsi nousemaan kipujen yläpuolelle.

– Ihminen voi huijata aivojaan niin, että kivun tunne ei käy sietämättömäksi. Minulla huijaus toimi kohtuullisen hyvin.

Stolt muutti Vantaalta Hämeenlinnaan, koska kesämökki sijaitsi Renkajärvellä Hämeenlinnassa.

– Aloin kuntoilla jo sairaalassa, missä sain puhuttua itselleni kuntopyörän. Aluksi poljin minuutin kerrallaan ja pidensin aikaa vähitellen.

– Kun kävely alkoi sujua, päätin alkaa juoksemaan. Olin aika hämmentynyt kun juokseminen ei tuntunut onnistuvan millään. Lääkäri kertoi, että minun tapauksessani juoksu on hankalaa, koska viesti ei kulkenut aivoista lihaksiin riittävän nopeasti.

Stoltin selässä on titaanivahvikkeet ja kuusi titaanipulttia. Vahvikkeiden alapuolinen nikama murtui ilmeisesti selkään kohdistuneen paineen takia.

– Toinen nikama murtui luultavasti liiallisen harjoittelun takia.

Noin puolitoista vuotta onnettomuuden jälkeen Stolt juoksi ensimmäisen puolimaratoninsa Anun seurassa.

Puolimaratonilla aika oli 2.26 ja loppukilometrit Stolt juoksi hämäryyden rajamailla.

– Se oli elämäni kovin juoksu!

Vuonna 2014 Stolt päätti juosta Hämeenlinnan Kaupunkimaratonin. Maratonin jälkeen Stolt julistettiin virallisesti Hämeen hitaimmaksi.

– Puolivälin jälkeen selkä ilmoitti, että ei enää yhtään juoksuaskelta. Päätin kävellä loppuun, vaikka kuuden tunnin maksimiaika ylittyisikin. Järjestäjät olivat ilmeisesti kuulleet taustastani ja tulivat kesken kisan ilmoittamaan, että minua odotettaisiin maalissa.

31. Hämeenlinnan kaupunkimaraton 30.07.2016, klo 14.40 kymppi, klo 15 maraton ja puolimaraton.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset