Kaupunkiuutiset

Jaksamiseen lisää ytyä

– Paljon on saatu virikkeitä kotona jumppaamiseen. Puhuminen ja kokemusten vaihto toisten vastaavassa tilanteessa omaistaan hoitavien kanssa on erityisen antoisaa ja henkisesti piristävää.

Näin sanovat omaishoitajat Aino Ojala Iittalasta ja Sylvi Kujala kantakaupungista kokemuksistaan Punaisen Ristin Hämeen piirin omaishoitajien tukitoiminnan ideoimasta omaishoitajien ja hoidettavien yhteisestä ohjastusta jumppatoiminnasta. Ensimmäinen ryhmä aloitti Hämeenlinna kuluvana syksynä, toinen ryhmä pääsee liikkeelle ensi vuoden puolella.

Aino Ojalan aviomies Pauli sekä Sylvi Kujalan puoliso Erkki ovat jumpanneet ohjatusti yhdessä ja erikseen parituntisen kerrallaan. Vaimo osallistuu myös aktiivisesti erilaisiin tehtäviin.

Käytännön toteutuksesta vastaavat Hämeenlinnan kaupungin kotihoidossa työskentelevä fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen ja Liikuntahallit Oy:n palveluksessa työskentelevä eritysliikunnanohjaaja Hilkka Leskinen-Nikander. Palvelu on omaishoitajaperheille laatuaan ensimmäinen Hämeenlinnassa, mutta samoin on ainutkertaista toteutuksen jakautuminen kaupungin ja halliyhtiön kesken.

Hoitajan ja hoidettavan jumpan alkujuuret ovat viime keväässä, kun omaishoitajille järjestettiin ensimmäinen koulutusjakso oman ja hoidettavan fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi sekä uusien virikkeiden tarjoamiseksi.

– Tällainen hoitajan ja hoidettavan yhteisjumppaidea syntyi kevään koulutuksen aikana. Kesällä kiersin näiden kaikkien asiakkaiden kotona katsomassa olosuhteet ja antamassa erilaisia vinkkejä jumppaamiseen sekä ihan arkiseen selviytymiseen, Ritva-Liisa Salonen kertoo. Mukana olleet omaishoitajat ovat saaneet myös kirjallisesti ohjeet erilaisista jumppamahdollisuuksista kotioloissa.

– Samalla kartoitettiin apuvälineiden tarve. Monella pienellä asialla voi helpottaa kotona pärjäämistä, kun liikkuminen käy hankalamammaksi. Nykyaikana on paljon erilaisia apuvälineitä, joiden olemassa olosta läheskään kaikilla ei ole tietoa, Ritva-Liisa Salonen kertoo. Esimerkiksi sänkyyn kiinnitettävä nousutuki on monella yksinkertainen mutta erittäin merkityksellinen apuväline.

Jumppatuokioiden tavoitteena on tasapainon, voimatason ja liikkumisen ylläpito erilaisten pelien ja liikkeiden avulla.

– Jumppahetkien aikana myös innostaminen on yksi teema, Hilkka Leskinen-Nikander sanoo.

Molemmat pariskunnat ovatkin sitä mieltä, että yhteisiltä jumppatunneilta löytyy joka kertaa paljon uutta virtaa myös henkiseen jaksamiseen.

– Kun liikkuminen on vaikeaa, on toisten ihmisten kohtaaminen kodin seinien ulkopuolella jo tärkeää, Aino Ojala huomauttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset