Kaupunkiuutiset

Janakkala ei koske veroihin

Turengin yhteiskoulun parlamenttikerholaiset saivat maanantai-iltana pientä esimakua siitä, millaista kunnallispoliittinen sanallinen vääntö on Janakkalan kunnanvaltuustossa. Valtuutetut äityivät tuikkimaan sananmiekalla naapureita kiinteistöveron käsittelyn yhteydessä.

”Janakkala on veroparatiisi, osa on takinkääntäjiä, osa kamelin selän katkaisijoita.” Nämä ilmaisut iskostuivat varmasti peruskoululaisten mieliin, kun valtuutetut toistelivat mielipiteitään mahdollisimman värikkäin sanakääntein.

Väittely kumpusi keskustalaisen Mikko Kauton esityksestä korottaa vakituisten asuntojen veroprosenttia yhdellä kymmenyksellä 0,40:stä 0,50 prosenttiin.

– Janakkalahan on pian ”veroparatiisi” naapurikuntiin verrattuna, Kautto sanoi, ja painotti veroparatiisin olevan tukevasti lainausmerkeissä.

Lisää säpinää asian ympärille tuli, kun kunnanhallitukseen kuuluva Merja Taponen (kesk.) kallistui korotuksen kannalle, vaikka kunnanhallituksesta veroprosenttien ennallaan säilyttämisehdotukset lähtivät yksimielisenä esityksenä valtuuston käsittelyyn.

– Kunnanhallituksessa keskustelut jäivät kovin pinnallisiksi. Nyt ryhmä linjasi näin, Taponen puolusti mielenmuutostaan.

Varsinkin kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) oli äimistynyt korotusesityksestä sekä kannanmuutoksesta sitten kunnanhallituksen käsittelyn.

– Veroprosentti on yksi kilpailuvaltti naapureihin verrattuna, jos niitä valtteja tässä taloustilanteessa meillä ylipäätään enää on, Ilmarinen puolusti kunnanhallituksen esitystä.

– Keskustella on varmasti saanut, jos siihen on tarvetta, Ilmarinen puolusti kunnanhallituksen työskentelyä.

Korotuksen kannattajat pitivät kiinteistöverojen laajempaakin korotusta tarpeellisena heikon taloudellisen tilanteen vuoksi. Vakituisen asunnon verotuksen kiristämistä perusteltiin sillä, että se koskisi kaikkia tasapuolisesta.

Veron ennallaan säilyttämistä puolustaneet pitivät etenkin lapsiperheiden ja ikääntyneiden ihmisten taloudellista tilaa monen kohdalla niin kriittisenä, että muutaman kymmenen euron lisälasku voi katkaista sen kuuluisan kamelin selkärangan.

Useampi valtuutettua painotti, ettei Janakkalan kunnan taloutta saada paremmalle tolalle kiinteistöveroilla, vaan tarvitaan paljon suurempia remontteja koko kunnan palvelurakenteissa.

Lopputulema oli, ettei Janakkala nosta tätäkään veroa. Äänestyspäätöksessä (26–17) puoluelinjat hieman repeilivät.

Tuloveroprosenttiin Janakkalassa ei kosketa. Veroprosentti pysyy 20,50:ssä.

Reijo Löytynoja (sd.) perusteli ainoana valtuutettuna pitempään, miksi veroja ei kannata nyt nostaa.

– Korotus humahtaa käyttötalouteen hetkessä. Tarvitaan ensin rakenteellisia uudistuksia, hän pohti.

Mikko Kautto ehti epäilemään, osataanko kunnassa edes tällaisia muutoksia tehdä ilman ulkopuolista apua.

– Muutokset täytyy pohtia toiminnallisuus edellä. Sen jälkeen katsotaan mitä rakenteita tarvitaan. Asiaan palataan joulukuussa, Kautto viittasi valtuuston tulevaan ensi vuoden talousarviokäsittelyyn.

Janakkalan pitemmän tähtäimen suunnitelmassa on tuloveroprosentin korotus vuonna 2017.

Jätteet puheena

Valtuustoa puhutti myös jäteasiat. Kunnassa on jätetty valtuustoaloite Janakkalan eroamisesta kuntien yhteisestä jätelautakunnasta Kolmenkierrosta.

Aloite sai kipinän, kun lautakunta päätti että myös Janakkalan, on siirryttävä kunnan järjestämään jätteiden kuljetukseen. Päätös kumottiin aivan äskettäin Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Asia palautuu jätelautakunnan käsittelyyn.uudelleen päätettäväksi, mikäli hallinto-oikeuden päätöksestä ei valiteta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ari Laivolan (kok.) esityksestä valtuusto siirsi aloitteen käsittelyä siihen, että saadaan uusi jätelautakunnan päätös. Ratkaisu syntyi äänestämällä 27–13 (3 jääviä).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset