fbpx
Kaupunkiuutiset

Janakkalan Barokki 
soi italialaisin sävelin

Barokkimusiikki kaikuu tänäkin kesänä Pyhän Laurin kirkon kiviholveissa, Laurinmäen Keltaisessa talossa ja Turengin asemalla. Heinäkuun ensimmäisen viikonlopun tapahtuman ovat järjestäneet yhteistyössä Janakkalan kunta, seurakunta ja niin taiteellisesta suunnittelusta kuin esiintyjien kiinnittämisestä vastaava Helsingin Barokkiorkesteri.

Tänä vuonna ulkomaiset vieraat ja pääosin musiikkikin ovat Italiasta. Avajaiskonsertissa perjantaina 1. heinäkuuta kello 20 Pyhän Laurin kirkossa kuullaan Girolamo Frescobaldin Fiori Musicali. Urkurina on Marco Mencoboni ja kuorona Schola Olaus Petri.

– Frescobaldi oli Pietarinkirkon urkuri, jonka urkumusiikkikokoelma on hyvin merkittävä, taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen kertoo.

– Konsertissa kuullaan messuteksteihin tehtyjen sävellyksiä ja gregoriaanista laulua siihen tapaan, miten näitä aikoinaan Roomassa esitettiin.

Lasten Barokki -tapahtuma alkaa lauantaina kello 13 Laurinmäen keltaisessa talossa. Luvassa on Barokin vaatturit- ja Barokkinaamio-työpajat, Kuunnellaan ja kurkistellaan -kierrokset, joissa tutustutaan kirkkourkujen ihmeellisyyksiin sekä Bravade -nokkahuilukvartetin konsertti. Lastentapahtuma on maksuton.

Lauantaina illalla kello 18 kirkossa seikkaillaan teemalla La Rose – sinkkivirtuoosi Frescobaldin maailmassa ja monien säveltäjien teoksissa. Solisteina ovat sinkinsoittaja Andrea Inghisciano, urkuri Marco Mencoboni ja teorbiassa Eero Palviainen.

– Sinkki on trumpettia edeltänyt puhallinsoitin, joka on tehty puusta tai luusta, HeBOn toiminnanjohtaja Elina Aho-Kuusama kuvailee.

– Sen ääni on hyvin maaginen, eikä esimerkiksi Suomessa ole yhtään tämän instrumentin taitajaa. Teorbi taas on bassoluuttu.

Konserttivieraille on luvassa ilmainen kuljetus Turengin asemalle, jossa alkaa kello 20 Kansanmusiikki-ilta Ilkka Heinonen Trion tahdissa.

Festivaali huipentuu sunnuntaina kello 18 kirkkokonserttiin, jossa käydään läpi Danielin kirjan tarinaa renessanssin sävelin. Cembalisti Anna-Maario Oramon johtaman, HeBO:n soittajista koostuvan yhtyeen solisteina ovat sopraano Tuuli Lindeberg ja baritoni Taavi Oramo.

– Orlando di Lasson Susanne un jour on moniääninen sävellys, Häkkinen sanoo.

– Se oli aikansa suuri hitti, josta lukemattomat säveltäjät ovat tehneet oman versionsa.

Janakkalan Barokki
pe-su 1.–3.7.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset