fbpx
Kaupunkiuutiset

Janakkalan pakolaistyölle valtakunnallista tunnustusta

Janakkalan kunnassa kehitetty pakolaisia auttava työkäytäntö on ehdolla kansallisen sosiaalialan Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi. Janakkalan maahanmuuttopalvelut on kehittänyt tehokkaan ja edullisen työmallin, jolla tuetaan pakolaisten kotoutumista Suomeen. Työmallin nimi on Paon pitkä varjo – Yhdessä onnistumme. Malli perustuu teematapaamisiin, joihin työntekijät valitsevat suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria käsittelevät aiheet yhdessä pakolaisten kanssa.

RYHMÄÄN valitaan alle kymmenen aikuista osallistujaa enintään kolmesta eri kieliryhmästä. Ryhmät ovat suljettuja ja tapaamisia on 7-10 kertaa. Työskentelyn keskeinen periaate on, että kaikki ovat keskenään tasa-arvoisia. Työmalli on tehnyt pakolaisille tutuksi suomalaista yhteiskuntaa ja palvelujärjestelmää. He kokevat voimaantuneensa, koska työntekijät ovat kohdanneet heidät tasa-arvoisina.  

TYÖMALLIA on käytetty Janakkalan maahanmuuttopalveluissa muutaman vuoden, ja se on vakiintunut kiinteäksi osaksi työtä. Työmalli ottaa hyvin huomioon asiakkaan ja yhteiskunnan erilaiset arvot. Se on edullinen, eikä vaadi laajaa perehtymistä. Työmalli on myös helposti käyttöönotettavissa myös muualla Suomessa. Janakkalan maahanmuuttopalveluiden kehittämä malli on hyvin ajankohtainen. Monikulttuurisuuden lisääntyminen Suomessa haastaa sosiaalityön, johon on kehitettävä erilaisia tehokkaita työtapoja.

Janakkala on vastaanottanut kiintiöpakolaisia vuodesta 2010. Työmenetelmän kehittäminen sai alkunsa Euroopan pakolaisrahaston Haapa-hankkeesta vuonna 2011. Pakolaistyössä on ollut tarve vahvistaa monialaista työtä, asiakkaiden osallisuutta ja kehittää toimiva ryhmätyömalli. Janakkalassa on haluttu tarjota laadukasta kotouttamispalvelua asiakkaille vähäisistä resursseista huolimatta.

YHDEKSÄTTÄ kertaa jaettavan Hyvä käytäntö -palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja se on arvoltaan 3000 euroa. Voittaja valitaan 50 palkintoehdokkaan joukosta. Palkinto luovutetaan Sosiaalialan asiantuntijapäivillä Jyväskylän Paviljongissa 16. maaliskuuta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset