fbpx
Kaupunkiuutiset Turenki

Janakkalan SPR:n kirpparilla tavara kiertää – Myös Juttutupa ja nuorten kerhot ovat jälleen alkaneet vilkkaana

Osaston toimintaan kuuluva terveyspistekin avautuu tauon jälkeen.
Eija Paturi (vas.), Liisa Puranen, Marjatta Jurvélius ja Merja Rautio nauttivat työstään Punaisen ristin vapaaehtoisina. Kuva: Lea Karmala
Eija Paturi (vas.), Liisa Puranen, Marjatta Jurvélius ja Merja Rautio nauttivat työstään Punaisen ristin vapaaehtoisina. Kuvat: Lea Karmala

Syksy toi mukanaan vilskettä Janakkalan SPR:n toimintaan pitkän hiljaisuuden jälkeen. Toimipaikassa Kauppakuja 1:ssä kirpputorin aukiolopäivät lisääntyivät kahdesta kolmeen ja Juttutuvassa järjestetään taas lasten ja nuorten kerhoja perjantaisin sekä avoimia tapaamishetkiä kahtena päivänä viikossa.

Tällä viikolla yhdistys päätti, että Juttutupa-kahvila pidetään avoinna keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 10–13. Puheenjohtaja Liisa Purasen mukaan tapaamispäiviä toivottiin enemmän kuin yksi viikossa.

– Tarvetta yhdessäololle on selvästi. Kävijöistä suurin osa on ikäihmisiä, hän kertoo.

Kerhoja ja ystävätoimintaa

Lasten ja nuorten kerhoja vetää Roosa Penttilä. Hän on saanut itselleen apuohjaajia vanhimmista kerholaisista. Käynnissä on myös ystävätoiminta, jossa on mukana parikymmentä henkilöä. Lisääkin ystäviä toivotaan mukaan ryhmään. Tänä vuonna sen uutena vetäjänä aloitti Asta Lehtiö.

– Avaamme koronatauon jälkeen myös terveyspisteen 19.10. Turengin terveysasemalla perhekeskuksen tiloissa. Piste on avoinna tiistaisin kello 8.30–11. Terveydenhoitaja Tea Rousi antaa ilman ajanvarausta terveyteen liittyvää yleisneuvontaa ja ohjausta terveyskeskuksen palveluihin, Puranen kertoo.

Kirpputori Kauppakujalla on avoinna keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Tavaran kuljetuksista huolehtii Jussi Siira vanhalla ambulanssilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kierrätystavaraa kuljetetaan Turengin Punaisen ristin toimitilaan ja edelleen muualle kierrätettäväksi vanhalla ambulanssilla. Kuva: Lea Karmala
Kierrätystavaraa kuljetetaan Turengin Punaisen ristin toimitilaan ja edelleen muualle kierrätettäväksi vanhalla ambulanssilla.

Toimintaa vapaaehtoisvoimin

Kirpputoria pyörittää kymmenen hengen vapaaehtoisten porukka, ja Juttutuvan emännyyttä hoitaa Marjatta Jurvélius. Yhdistyksen sihteeri Eija Paturi kertoo jääneensä heti ensimmäisenä päivänä koukkuun kirpparitouhuun. Myös Merja ”Memmu” Rautio kehuu, miten kivaa on olla mukana.

– Täällä tapaa ihmisiä, ja asiakkaat ovat ihan parasta, he sanovat.

Lahjoitetuista tavaraeristä katsotaan ensin, mitä niistä voidaaan pistää myyntiin. Sen jälkeen osa säkitetään vietäväksi Punaisen ristin logistiikkakeskukseen Kalkkuun, missä se lajitellaan, paalataan ja lähetetään kriisialueille. Vuodevaatteet ja kengät eivät kelpaa Kalkkuun, vaan ne päätyvät lopulta Idänapuun. Napitonta, nepparitonta ja vetoketjutonta lumppua voidaan toimittaa uusiokäyttöön Turengissa toimivalle Dafecorille.

– Hyvin vähän menee mitään roskiin. Kunnan työpajalle viedään jonkin verran tavaraa askarteluun. Lajittelu on iso homma, ja vaatteita silitetään ja joskus pestäänkin. Toisen romu on toisen aarre -ajatus pätee täälläkin, mutta ennen tuontia kannattaa miettiä, että ottaisi mukaan vain sellaista tavaraa, jonka voisi itsekin ostaa, naiset sanovat.

Avustuksia kotimaan kohteisiin

Kirpputorin tuloilla pyöritetään SPR:n osaston toimintaa ja jaetaan avustuksia kotimaan kohteisiin. Viime vuonna tuotoista annettiin Janakkalan kunnan kautta Hyvä joulumieli -keräykseen 70 euron lahjakortti sadalle perheelle. Tulevaksi jouluksikin lähtee samanlaisia lahjoja jakoon.

– Punaisen ristin piiriltä saatiin viime vuonna 50 euron lahjakortti 37 perheelle. Tänä vuonna on päätetty, että annamme omista varoistamme 53 lahjakorttia ja piiriltä tulee 47 lahjakorttia. Näin saamme niitä taas 100 kappaletta, Puranen iloitsee.

Urakointia rokotustilaisuuksissa

Turengissa ja Tervakoskella Punaisen ristin vapaaehtoiset tekivät tänä vuonna valtavan urakan, kun he avustivat rokotuksissa liikuntahalleissa. Yhteensä heille kertyi noin 2 500 tuntia vapaaehtoistyötä opastuksessa ja valvonnassa

– Meitä oli yhteensä yli 30 vapaaehtoista, lisäksi kunta palkkasi 4 meidän eläkkeellä olevaa terveydenhoitajajäsentämme rokottajiksi. Porukka oli työhön todella sitoutunutta. Sellaisiakin ihmisiä tuli mukaan, jotka eivät aiemmin olleet toimineet SPR:ssä, ja lisäksi auttamassa oli vapaaehtoisia Janakkalan Ladulta ja Tervakosken Eläkkeensaajistas. Helmikuusta syyskuun puoliväliin se kesti, sen jälkeen kunta on hoitanut rokotukset, Puranen kertoo.

Liisa Puranen kertoo, että Juttutuvan huonekalutkin on saatu lahjoituksena. Kuva: Lea Karmala
Liisa Puranen kertoo, että Juttutuvan huonekalutkin on saatu lahjoituksena.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset