fbpx
Kaupunkiuutiset

Janakkalan velka kasvaa vauhdilla

Janakkalan kunnanvaltuuston jokasyksyisen talousarviokeskustelun vuorosanat olisi voinut kopioida lähes miltä viime vuodelta tahansa. Pari uutuutta aiheisiin saatiin elinvoimaisuuden kehittämisestä sekä toimettomuudesta kunnan talouskehityksen edessä.

Lopputuloksena viiden tunnin istunnossa oli, että kunnanhallituksen esitys meni läpi sellaisenaan neljästä äänestyksestä huolimatta. Janakkala takoo ensi vuonna 1,9 miljoonaa euroa tappiota nykyisellä 20,50:n veroprosentilla. Seuraavalle vuodelle on luvassa 0,5 %:n korotus.

Kiinteistöverot nousevat 0,10 prosenttiyksikköä. Uutuus on äänestyspäätöksen jälkeen 4,0 prosentin kiinteistövero rakentamattomalle tontille.

Veroprosenttien ja talousarvion hyväksyminen samassa kokouksessa tuotti pienoista tuskaa käsittelyjärjestyksessä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun päätökset tehtiin samalla istumisella.

”Kriisikunta. Työttömyys. Alijäämäisyys. Kouluverkko. Elinvoimaiset kylät. Velkataakka. Pitäisi tehdäkin jotain.”

Näitä sanoja on toisteltu jo useampia vuosi Janakkalan kunnallispolitiikassa, mutta suunnassa ei ole tapahtunut selkeää muutosta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Reijo Löytynoja (sd.) lupasi päätöksiä viimeistään ensi kevääksi esiteltyään ensi vuoden talousarviota.

”Vaihtoehtoja pitää löytyä”

Kaikkein pahiten viime vuosien menoon oli suivaantunut kokoomusvaltuutettu Esa Silvennoinen, joka osoitti sanansa suoraan koko virkamiesjohdolle.

– Juhannuskesällä vaadittiin uusi esityksiä budjetin tasapainottamiseksi elokuuhun mennessä. Ei kuulunut. Niitä vaadittiin uudelleen. Ei ole kuulunut, vaikka aikaa on kulunut viisi kuukautta. Ei näin voida toimia, vaihtoehtoisia ratkaisuja pitää löytyä. Nyt on jo kriisi, mutta sitä ei edes haluta hoitaa, Silvennoinen ripitti.

Hänen mukaansa Janakkala ei ole varautunut mitenkään pahimpaan skenaarioon, jossa muun muassa keskussairaalan 2,6 miljoonan vastuut tulevat maksuun.

– Velkaantumisvauhti on lähivuosina hurja, muutamassa vuodessa velkataakka kasvaa yli 50 %:lla.

Keskustan Mikko Kautto halusi saada myös kunnalle lisätuloja ainaisten leikkausten sijaan ryhmänsä nimissä tekemällä ehdotuksella. Keskusta esitti uuden elinvoimaisuuden kehittäjän palkkaamista ainakin ensialkuun kahden vuoden määräajaksi. Esitys meni äänestyksessä nurin.

– Sekä pohjoiset että eteläiset naapurit tekevät meitä paljon aktiivisemmin töitä yritysten hankkimisessa. Heillä on myös ylivoimaiset resurssit meihin verrattuna, henkilösuhde lienee noin 17/1 naapurien hyväksi. Kehityskäytävällä Janakkala on nykyisin täysin näkymätön paikka, vaikka haluamme olla eteläisen Suomen vetovoimaisin kunta, Kautto perusteli.

Kouluverkkokeskustelu jatkui – jälleen kerran. Demarit olisivat halunneet taloussuunnitelmaan maininnan, että kouluverkko voidaan ottaa huomioon tasavertaisena vaihtoehtona säästökohteiden etsinnässä. Tämä esitys kaatui äänstyksessä.

Se tuli päätökseksi, että kyläkoulun voi lakkauttaa vain jos oppilasmäärä olisi kahtena vuonna peräkkäin alle 28 oppilasta, ja ennuste olisi vielä seuraavalle vuodelle alle 28.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset