Kaupunkiuutiset

Janakkalassa jo yksituumaisuutta

Kun eteen tulee tarpeeksi tiukka paikka, porukka löytää helpommin yhteisen sävelen. Tällaista ilmapiiriä on aistittavassa nyt talousahdinkoon joutuneessa Janakkalan kunnassa.

Valtuusto ratkoi maanantaina viisi ja puoli tuntia ensi vuoden talousarviota ja suunnitelmakautta vuoteen 2020. Janakkalassa talousarviokokouksessa istunto oli suorastaan lyhyt. Omintakeiseen tapaansa työskentelevä valtuusto istui ensimmäisestä puolestatoista tunnista reilun tunnin neuvottelutauoilla. Tauot auttoivat yhteisen sävelen löytymiseen, joskin äänestämäänkin päästiin. Valtuustosta paistoi aikaisempaa yhtenäisemmän ja enemmän tulevaisuuteen uskovan päättäjäryhmän henki.

Lopputuloksena isojen linjojen osalta oli, että kunnassa aloitetaan ensi vuonna muun muassa uusien koulukeskusten tarveselvitys. Sen jälkeen päätetään kouluverkosta. Tuleva vuonna käynnistyy kunnan työntekijöiden yt-menettely, jonka tavoitteena on säästyä irtisanomisilta. Ilveskallion alueen päiväkoti toteutetaan yksityisin voimin kilpailutuksen kautta.

Kunnan talous on nyt vahvistettujen päätösten mukaan suunnitelmakauden lopussa yli 700 000 euroa plussalla, kun suunnitelmakauden ensimmäisen suunnitteluversio näytti 8 miljoonaa miinusta.

– Viranhaltijoille iso kiitos kovasta ponnistuksesta lyhyessä ajassa, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Merja Taponen ja hallituksen nokkamies Reijo Löytynoja kiittelivät. Säästökohteita löytyi lopulta yli 70, kun viimeinen puristus oli käyty läpi.

Tarveselvityksessä pureudutaan sekä Tervakosken että Turengin yhtenäiskoulujen suunnittelun käynnistämiseen. Nyt päätökseksi tullut ratkaisu tarkoittaa Heinäjoen koulun lopettamista 1.8.2018, koska oppilasmäärät ja -ennusteet menevät alle aikaisemmin vahvistetun oppilasmäärän. Muita lopettamispäätöksiä ei tehdä ennen tarveselvityksen valmistumista.

Suurin vääntö käytiin Ilveskallion päiväkodin kohtalosta – toteutetaanko se kunnan vain yksityisen voimin. Lopputulos oli Ari Laivolan (kok.) muutosehdotuksen pohjalta se, että uusi päiväkoti toteutetaan yksityisesti kilpailutuksen jälkeen. Äänestystulos 31–11, kunnanhallituksen puheenjohtaja Löytynoja äänesti tyhjää.

Talousarvioesitykseen tuli muutamia viilauksia, muun muassa puolikkaan terveydenhuollon palveluihin puolipäiväisen lääkärin vakanssin perustamista sekä palveluohjaajan toimen kokeilua ensi vuoden aikana valmistuvaan perhekeskukseen.

Valtuuston puheenjohtaja lupasi loppupuheenvuorossaan Janakkalaan hyviä uutisia heti vuoden alussa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

29.9.2020