Kaupunkiuutiset

Janalaiset valmiina keittiöön

Martat ovat lähteneet opastamaan ja innostamaan urheilevia nuoria omatoimiseen tekemiseen keittiössä. Jane ja Aatos Erkon säätiön tukemia Paikoillanne, valmiit, keittiöön -kursseja on järjestetty jo liki kaksi vuotta. Vuonna 2013 toiminnassa oli mukana lähes 5 000 nuorta.

Urheiluseuroille tarkoitettuja maksuttomia tietoiskuja ja välipalakursseja järjestetään myös Hämeenlinnassa vielä ainakin ensi vuoden ajan.

Janakkalan Janan yleisurheilijat ovat käyneet Etelä-Hämeen Marttojen keittiössä välipalakursseilla. Tällä kertaa vuorossa oli 13–14-vuotiaiden treeniryhmä. Kurssin aluksi Marttojen kotitalousneuvoja haluaa tietää ennakko-odotuksista:

– Mitä odotatte tältä kurssilta, Jaana Lehrbäck kysyy.

– Ruokaa, nälkäiset urheilijat huikkaavat yhteen ääneen.

Tähän Lehrbäck on varautunut, mutta huomauttaa että kaikki tehdään ensin itse.

Käytännön taitoja ja rohkeutta

Paikollenne, valmiit, keittiöön -kurssilla opetellaan valmistamaan helppotekoisia, ravitsevia ja monipuolisia välipaloja. Parin tunnin mittaisen kurssin aikana nuoret saavat käytännön taitojen lisäksi myös tietoa ravitsemuksesta. Testilomakkeella tarkistetaan vielä kurssilaisten ruokailutottumukset ja annetaan vinkkejä, jos suunnan muutosta tarvitaan.

Sen lisäksi, että kurssilla saa tärkeää uutta tietoa ja kertausta, tavoitteita on myös muualla.

– Myös joukkuehengen herättelyyn kurssi on oiva, sillä porukalla keittiössä puuhaaminen on yhteisöllistä ja mukavaa tekemistä, Lehrbäck kertoo.

Kurssin tarkoitus on kannustaa tekemään itse ja pyrkiä välttämään valmisruokia.

– Kokemukseni mukaan kurssi sopii mainiosti jo esimerkiksi 10-vuotiaille. He ovat innokkaita opettelemaan ja sopivassa iässä omaksumaan terveellisiä vaihtoehtoja, Jaana Lehrbäck hymyilee.

Kurssilaiset saavat Marttojen pienen välipalaoppaan, jossa on ravitsemustietoja ja reseptejä, joten uudet vinkit on helppo viedä myös kotikeittiöön.

Tositoimeen keittiössä

Ruishampurilaiset, juusto-kinkku-quesadillat, viileä voimapuuro, raejuusto-hedelmäsalaatti, energiajuoma, marjaraita ja hedelmäiset energiapatukat… Tehtävien ruokien lista tuntuu pitkältä, mutta lyhyen huutokaupan jälkeen kukin pari on saanut mieleisensä tehtävän ja ahkerointi keittiössä voi alkaa.

Jaana Lehrbäck on katsonut osan aineksista ja välineistä tarjottimille valmiiksi, loput löytyvät kaapeista. Hälinä on aikamoinen, mutta tulosta syntyy. Ja kun oma ruoka saadaan valmiiksi, autetaan kaveria. Mutta sitä ennen on oma työpiste siivottava. Ja hyvin.

Eivätkä Lehrbäckin hymyssä suin heitetyt käskyt ja ohjeet kaiu kuuroille korville:

– Leikkuulaudat ovat ylälaatikossa, valkoiset kasviksille! Muistakaa siivota jälkenne! Bioroskat bioroskikseen! Astiat tiskauspaikalle! Muistakaa tehdä se koepihvi! Kurkatkaa välillä uuniin! Tarkistakaa, onko oma paikkanne siisti! Joku auttamaan siivoamisessa! Hyvältä näyttää!

Itse tehty ruoka maistuu ja Lehrbäckin ruokailun yhteydessä jakamat vinkin laitetaan korvan taakse. Kotimatkalla ruokapuheet jatkuvat, vaikka nyt ei ole enää nälkäkään.

– Ne patukat eivät oikein onnistuneet, taikinasta tuli lötköä. Jos käyttäisikin muffinssivuokia, niin ne ei ainakaan leviä. Ja voihan muitakin marjoja kuin mustaherukkaa käyttää, jos siitä ei tykkää. Mutta pitää muistaa valita kotimaisia marjoja, niitä ei tarvitse keittää…

Kaikin puolin onnistunut kurssi.

Kysy lisää kursseista: Etelä-Hämeen Martat, puh. 044 072 3071, etela-hame@martat.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset