Kaupunkiuutiset

Janika Norrgård Löfqvist kuvaa rohkeasti herkkyyttä

GalleriaKONEessa on tammikuussa esillä vaasalaisen kuvataiteilija Janika Norrgård Löfqvistin (s. 1982) muotokuvamaalauksia rajatilapersoonallisuuksista. Näyttelyn nimi on ”Where light enters”, ja se käsittelee ihmisen herkkyyttä ja haavoittuvaisuutta elinvoiman lähteenä.

Maalausten malleina on epävakaasta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä henkilöitä. Takaseinältä löytyy myös taiteilijan omakuva.

– Aihe on omakohtainen. Löysin mallit terapiaryhmästä, jossa käyn, taiteilija kertoo.

– Epävakaaseen persoonallisuushäiriöön kuuluu mm. tunneherkkyys ja tunnetilojen voimakas ailahtelu. Erityisherkkyys ei aina sovi yhteiskuntaan, joka vaatii ihmiseltä suorituskykyä, tehokkuutta ja kovuutta. Minusta on kuitenkin tärkeä puhua aiheesta, Norrgård Löfqvist kertoo rohkeasta ja ajankohtaisesta teemastaan.

Teosten hienovarainen draama kasvaa vahvaksi psykologiseksi lataukseksi. Kaikissa näyttelyn teoksissa on sama tunnelma ja värimaailma.

– Värimaailmasta tuli aika kylmä. En suunnitellut kylmiä värejä, vaan värisävyt syntyivät maalausprosessin aikana. Minulla on yleensäkin noin viisi väriä paletissa, siis valkoinen ja viisi väriä, Norrgård Löfqvist juttelee. Taiteilija kuvaa työskentelyään intuitiiviseksi ja intensiiviseksi.

Norrgård Löfqvist valmistui kuvataiteilijaksi Svenska yrkehögskolanista Uudestakaarlepyystä vuonna 2005. Hän työskentelee Vaasan Kulttuurikasarmilla.

– Työhuone Kulttuurikasarmilla on ihanteellinen. Itse asiassa meillä on yhteinen työhuone miehen (kuvataiteilija Mattias Löfqvist) kanssa.

Svenska Kulturfonden sekä Eugène, Elisabeth ja Birgit Nygrénin säätiö ovat tukeneet näyttelyä. Näyttelyn nimi tulee 1200-luvulla eläneen persialaisen runoilija Rumin ajatuksesta tai lauseesta: ”The wound is the place where the light enters you”, eli haava on paikka, josta valo pääsee sisään.

– Lause avaa erityisherkkyyden positiivista puolta. Hyväksyttyinä herkkyys ja haavoittuvuus voivat olla voimavaroja, jotka auttavat meitä olemaan aitoja, tuntevia, luovia ja kokonaisia ihmisiä. Haluan kuvata herkkyyden, joka löytyy meidän kaikkien sisimmästä, Norrgård Löfqvist kiteyttää.

– Jatkan aiheen käsittelyä, ja kuvaan seuraavaksi ihmisiä kodeissaan, tilanteissa, joissa he ovat aidoimmillaan ja paljaimmillaan, kun tulen yllätysvierailulle.

Janika Norrgård Löfqvistin näyttely ”Where light enters” on esillä GalleriaKONEessa Verkatehtaalla 31.1. asti.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset