fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jäniksen vuoden Vatanen hyppää pois oravanpyörästä – Teatterinjohtaja Kari-Pekka Toivonen ensimmäistä kertaa näyttämöllä Hämeenlinnassa

Kari-Pekka Toivosen esittämä Vatanen päätyy seikkailunsa aikana myös virkavallan syleilyyn. Poliiseina Arttu Kapulainen ja Henna-Maija Alitalo. Kuva: Tommi Kantanen
Kari-Pekka Toivosen esittämä Vatanen päätyy seikkailunsa aikana myös virkavallan syleilyyn. Poliiseina Arttu Kapulainen ja Henna-Maija Alitalo. Kuva: Tommi Kantanen

Syksyn kolmantena ensi-iltana Hämeenlinnan teatterissa esitetään 16. syyskuuta Arto Paasilinnan kuuluisaan romaaniin perustuva Jäniksen vuosi, jonka ohjaa muun muassa Varasto-elokuvista tuttu Taru Mäkelä.

Tarinan päähenkilönä Vatasena nähdään teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen, joka tekee ensimmäisen roolinsa Hämeenlinnassa.

– Näyttelin heinäkuussa kesäteatterissa, mutta mustasta laatikosta ja valoista on hurahtanut yli vuosi. Odotan jännityksellä ja innolla, Toivonen kuvaa tunnelmiaan.

Tärkeitä teemoja

Paasilinnan alkuteos ilmestyi jo vuonna 1975, mutta se ei ole menettänyt tenhoaan. Pikemminkin päinvastoin.

Tarina kertoo omaan arkeensa turhautuneesta Kaarlo Vatasesta, joka työmatkallaan löytää loukkaantuneen jäniksenpoikasen ja heittää hyvästit entiselle elämälleen.

– Näytelmä kuvaa oravanpyörästä pois hyppäämistä, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä tilannetta, jossa työ on menettänyt merkityksen ja sisällön. Teemat ovat tärkeitä ja hyvin ajankohtaisia, Toivonen sanoo.

Vatasen tunnelmat ja kokemukset liippaavat hyvin läheltä nykypäivän suomalaisten todellisuutta.

– Korona-aikana monet ovat löytäneet luontosuhteensa uudelleen. Uskon, että siitä kannattaa pitää kiinni, ja sisällyttää sekin siihen “uuteen normaaliin”.

Reipas päivitys

Nyt nähtävä uudistettu versio on Esa Leskisen, Sami Keski-Vähälän ja Kristian Smedsin käsialaa. Paasilinnan tarina on kokenut nuorennusleikkauksen ja tuotu lähemmäs tätä päivää.

– Sovitusta on päivitetty reippaasti ja ilmastokysymykset on myös nostettu esiin, Toivonen kertoo.

Vatanen etsii tasapainoa elämäänsä, niin kuin meistä jokainen.

– Hän on pihalla ja joutuu opettelemaan olemisensa kokonaan uudestaan.

Muissa rooleissa ovat Henna-Maija Alitalo, Arttu Kapulainen, Birgitta Putkonen, Sinikka Salminen ja Sonja Salminen.

– Näytelmä on tekijöiden kannalta hieno, siinä riittää nopeita vaihtoja ja yllättäviä tilanteita. Pääsemme tekemään vahvaa ensemble-työtä oikein kunnolla ja esitys on myös visuaalisesti vaikuttava.

Esitykset lentoon

Teatterissa pyörivät jo tällä hetkellä näytelmät Kohtauksen partaalla ja Illallinen. Yleisön eteen pääseminen pitkästä aikaa on saanut jotkut näyttelijät jopa pidättelemään kyyneliään.

– Toivottavasti ihmiset uskaltavat nyt tulla teatteriin. Heidän kanssaan esitykset pääsevät lentoon, sillä katsojillehan tätä työtä tehdään, Toivonen sanoo.

– Odotamme koko teatterin voimin kontaktia yleisöön ja olen aistinut, että tunne on molemminpuolinen.

Jäniksen vuosi, ensi-ilta to 16.9. Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset