Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Jarkko Martikainen kirjoittaa nyt lauluja omasta elämästään – "En halua enää laittaa kaapua päälle"

Jarkko Martikainen kiertää alkuvuodesta Suomea soolokiertueellaan. Ohjelmistossa on lauluja 30 vuoden uran varrelta ja uusimmalta Aina auki -levyltä Kuva: Tomi Palsa

Ensi lauantaina armoitettu lauluntekijä Jarkko Martikainen saapuu Suistolle soolokiertueellaan, joka kantaa nimeä Auki ja yksin.

Martikaisen kappaleet ovat ajan myötä muuttuneet yhä henkilökohtaisemmiksi. Vuosinaan YUP-yhtyeen nokkamiehenä hän kokee kirjoittaneensa itsestään aina jotenkin verhotusti.

– Nykyään ajattelen, että on tärkeää kirjoittaa omasta elämästä ja olla sillä tavalla isommin auki. En halua enää laittaa kaapua päälle ja yrittää näytellä jotakin muuta, Martikainen sanoo.

Soolona esiintyminen tarjoaa muusikolle sekä haasteita että vapautta. Haaste on Martikaisen mielestä vain positiivinen asia, jos kokee olevansa valmis ja tekemisensä tasolla.

– Soolo voi ajoittain jopa lakata olemasta esitys. Ilman toisia muusikoita sääntökirja on lyhyempi, Martikainen pohtii.

– Toki ilmaisulliset rajat tulevat vastaan, mutta tilalla on toisenlaista rikkautta. Harva bändi voi esimerkiksi laittaa koko setin lennossa uusiksi.

Martikaisen kiertueella esiintymisten kappalevalikoima saattaa vaihdella suurestikin.

– Alan kirjoittaa settilistaa sen mukaan, millaisena keikkapaikan näen. Monesti yksi ja toinen kyselee suosikkikappaleensa perään ja mielelläni niitä esitän.

Suistossa on luvassa poimintoja lauluntekijän 30 vuoden uralta.

– Uusin levyni on innostavin aikoihin, joten soitan siltä muutaman kappaleen, mutta mukana on myös YUP:n biisejä. Mietiskelen valintoja tehdessäni usein sitä, miksi joku laulu aikoinaan tehtiin.

Kymmenen vuotta täyttynyt Suisto-klubi on Martikaiselle melkeinpä kotikenttä.

– Joissakin ylevissä puitteissa ja konserttisaleissa saatan tuntea itseni romuluiseksi. Suisto on minulle henkisesti helpoimpia paikkoja mennä keikalle.

Tulevana lauantaina Martikaista lämmittelee turkulainen Liljankukka-yhtye.

Jarkko Martikainen, Liljankukka la 9.2. klo 22 Suistossa.

Jarkko Martikainen

48-vuotias, asuu puolisonsa kanssa Riihimäellä.

Tuli tunnetuksi YUP-yhtyeen laulaja-kitaristina, pääasiallisena sanoittajana sekä yhtenä säveltäjistä vuosina 1987-2009. Kahdeksan soololevyä vuodesta 2004 lähtien.

Työskennellyt tuottajana, julkaissut kaksi kirjaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

2.12.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

4.12.2020